Türkçe, Derinliği ve Yaygınlığıyla Dünyanın İlk 10 Dili Arasında

Türkçe, Derinliği ve Yaygınlığıyla Dünyanın İlk 10 Dili Arasında

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) öğrencileriyle bir araya gelerek, “Dil Deryasından İnciler: Türkçenin Derinliği ve Zenginliği” başlıklı bir konferans verdi.

Prof. Yaman, Türkçenin sahip olduğu zenginliğin yeterince farkında olunmadığını vurguladı.

“Türkçenin Derinliği Keşfedilmeyi Bekliyor”

Konuşmasında, konuşulan Türkçenin sahip olunan potansiyelin gerisinde olduğunu belirten Yaman, toplumun büyük kısmının Türkçenin derinliği ve güzelliği hakkında bilinç eksikliği yaşadığını ifade etti. 40 yıllık dil araştırmalarından önemli bir kesiti katılımcılarla paylaşan Yaman, dilin insan olmanın en büyük ayrıcalığı olduğuna dikkat çekti.

“Yaratılmış 18 milyonun üzerindeki canlı türü içinde konuşabilen tek varlık insan. Dil, insanın sahip olduğu çok özel ve üstün bir belgedir. Konuşmak, düşünmek ve yazmak bu üstünlüğün en önemli yansımalarıdır,” diyen Yaman, dilin tıpkı hava ve su gibi hayatın içinde sürekli var olduğu için değerinin yeterince anlaşılmadığını belirtti.

Türkçeye Avrupa’dan Övgü: “Tanrılar mı Yarattı?”

Yaman, dünya üzerinde yaşayan ve ölü dillerin toplam sayısının 7 bini aştığını ve Türkçenin konuşan kişi sayısı, yapısal derinlik ve yaygınlık bakımından dünyanın ilk 10 dili arasında yer aldığını söyledi. Prof. Yaman, “Avrupalılar, Türkçenin bu kadar mantıklı, işlek ve köklü bir dil olmasını hayretle karşılıyor. Hatta, ‘Bu dili tanrılar mı yarattı?’ diye sorguluyorlar. Bu, bizim için büyük bir gurur kaynağıdır,” ifadelerini kullandı.

Teşekkür Belgesi Takdimi

Konferans, öğrenciler ve akademisyenlerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Program sonunda, ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, sunumundan dolayı Prof. Dr. Ertuğrul Yaman’a teşekkür belgesi takdim etti.



  • BIST 100

    9002,34%0,52
  • DOLAR

    34,18% 0,24
  • EURO

    36,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2960,38% 0,22
  • Ç. ALTIN

    4907,79% 0,00

HABERLER

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.