Tarımsal Kalkınma Vakfı (TAK-VA) Genel Başkanı Mehmet TAŞAN' ın "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü” nedeniyle yaptığı Basın Açıklaması

HABER 16.05.2020 18:52:00
Tarımsal Kalkınma Vakfı (TAK-VA) Genel Başkanı Mehmet TAŞAN

 Her dönemde İnsanlar için hayati önem arz eden yeme ve giyinme gibi temel ihtiyaç maddelerinin üretilmesi açısından Çiftçilik mesleği, dünyanın en eski mesleğidir. İlk insandan itibaren yapılan bütün savaşların temel nedeni verimli araziler ve ovalardır. Dolayısıyla Gıda ve Tarımdır.

      Dünyanın en eski tarım merkezlerinden olan Anadolu ve Trakya’ya sahip olmamız bizim için önemli avantajdır. Her zaman olduğu gibi bugün de Tarım sektörü en önemli ve stratejik sektördür. Yapısal sorunları bulunan tarımda, potansiyelimizin tamamını kullanılmak zorundayız.  

      Özellikle bugün bütün Dünyayı tehdit eden Korona virüs salgınından çıkarılacak çok önemli dersler vardır. Her şeyden önce bu salgınla birlikte Global Dünya diye tabir edilen, sınırların kalktığı, bütün hayatımızın teknolojiye bağlandığı bir dönemde insanoğlunun görünmeyen bir virüs karşısında ne kadar aciz olduğu ortaya çıktı. Yetkililerin “bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” şeklindeki ifadelerinden de anlaşıldığı gibi insanların ve ülkelerin öncelikleri de tekrar şekillenecek. Özellikle gıda konusu dolayısıyla tarım konusu daha da önem arz edecektir. Gıda, çağımızın en önemli stratejik maddesi, hatta silahıdır. Bu krizde gördük ki sağlık, güvenlik gibi sektörlerin yanı sıra gıda ve tarım da o kadar önem arz etmektedir. Üretenlere de teşekkür etmeliyiz. Tarım 7/24 çalışılan bir faaliyet alanıdır. Tarımda tatil ve izini yoktur.

       İnsanlar hastalandığı zaman uzmanların ilk önerilerinden birisi yeterli ve dengeli beslenmektir. Günümüzdeki sorunların başında açlık, yetersiz beslenme ve susuzluk gelmektedir. Salgın hastalıkların yayılması ile dünyadaki ülkeler tarım ürünleri ihracatını durdurmakta ve kendi kaynaklarına dönmek zorunda kalmaktadır. Türkiye tarımsal üretim yönünden kendi ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılayan dünyadaki ender ülkelerden birisidir. Ülkemiz iklim, toprak, Topografyanın uygunluğu ve yaklaşık 24 milyon hektar tarım arazisi ve 14 milyon hektar mera ve 22 milyon hektar ormanı varlığı ile kendine yeterli tarımsal ürünleri üretebilecek potansiyele sahiptir.

       Tarımda alt yapı sorunlarının yanında Üretici örgütlerinin yapısı güçlendirilerek,  profesyonelce yönetilebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Örgütler ekonomik kuruluşlar olarak piyasaya girmeli, ürün alıp satarak piyasayı düzenlemeli, üreticiye ucuz girdi temin etmeli, soğuk hava depoları, ürün işleme ve paketleme tesisleri kurmalı, ürüne katma değer kazandırmalıdır.

          Bütün Dünyanın yaşadığı bu sıkıntılı ortamda bile maskesini takarak alın teri-göz nuruyla bize her türlü hizmeti sunan fedakâr çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlar, bereketli ve bol kazançlı üretimler temenni ederim.

 

                                                                                                  Mehmet TAŞAN

                                                                           Ziraat Yüksek Mühendisi

                                                                         Tarımsal Kalkınma Vakfı (TAK-VA)                                                       

                                                                             Genel Başkanı

Şehit Özkan Özkanlı’nın Cenazesi Aksaray’da Defnedildi

AKSARAY TARIMINA DEV YATIRIM: 861 MİLYON TL’LİK SULAMA PROJESİ BAŞLIYOR

ASÜ’den sağlık alanında anlamlı iş birliği

TÜBİTAK destekli proje ile çömlek peyniri geleceğe taşınacak

SELÇUKLU KÜLLİYESİ ALTINDA YER ALAN KAPALI OTOPARK TAMAMLANIYOR

Aksaray’da Narkotik Operasyonları: 19 Gözaltı, 2 Tutuklama

İzmir'deki Orman Yangınında Şehit Olan Dozer Operatörü İbrahim Demir’e Veda Töreni

  • BIST 100

    9998,20%-1,08
  • DOLAR

    40,02% 0,13
  • EURO

    46,89% 0,11
  • GRAM ALTIN

    4234,97% -1,25
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,06

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.