SÜRDÜRÜLEBİLİR ATIK YÖNETİMİ İLE ÇEVRESEL VE EKONOMİK KAZANIMLAR ELDE EDİLİYOR

BAŞKAN DİNÇER “AKSARAY ÇÖPLERİNİ AYRIŞTIRAN, EKONOMİYE KAZANDIRAN VE BERTARAF EDEN ÇEVRECİ BİR ŞEHİR KONUMUNDA

HABER 24.08.2023 13:26:00
SÜRDÜRÜLEBİLİR ATIK YÖNETİMİ İLE ÇEVRESEL VE EKONOMİK KAZANIMLAR ELDE EDİLİYOR

Aksaray Belediyesinin Yap işlet devret modeli ile şehre kazandırdığı Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesinin hayata geçirilmesi sonucunda il merkezindeki evsel katı atıklar ve evsel nitelikli endüstriyel katı atıklar bertaraf ediliyor, değerlendirilebilir kâğıt, karton, plastik, metal, cam gibi ambalaj atıkları ise ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer “Aksaray’ın çöplerini ayrıştıran, ekonomiye kazandıran ve bertaraf eden çevreci bir şehir konumunda olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “Şehrimiz için önemli kazanımlardan ve ciddi bir yatırım olan Entegre Katı Atık bertaraf tesisimiz özetle şehrin önümüzdeki 30 yıllık atık problemini çözen, doğaya katkı sunan bunun yanı sıra belediyemize ek gelir kazandıran devasa bir tesis.

Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisinin uzun süreli kullanılabilmesi için evsel atıklarımız ile geri dönüştürülebilir plastik, cam, kâğıt, metal gibi atıklarımızın birbirinden ayrı biriktirilmesi, ayrı toplanması ve yeniden ekonomiye kazandırılması süreçlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Bu manada Hacılar Harmanı mahallemizde Toplama Ayrıştırma Tesisi (TAT) kurarak. Şehrin birçok noktasına ve kamu dairelerine geri dönüşüm atık kutuları yerleştirerek, en önemlisi bu konuda ki farkındalığı maksimum seviyeye çıkarabilmek için belediyemiz bünyesinde İklim değişikliği ve Sıfır Atık müdürlüğü kurarak çevreci belediyecilik anlayışımızla şehir genelinde topyekûn bir seferberlik başlatıp hem bugünümüze hem de yarınlarımıza yatırım yaptık. Projeyi sahiplendirmemiz lazım. Zira çöpün değerli bir kaynağa dönüştürülmesi, sağlıklı, güvenli ve bilinçli bir kent yaratmak geleceğe bırakılacak en büyük ve anlamlı mirasımız olacaktır” dedi.


KATI ATIK BERTARAF TESİSİ NASIL ÇALIŞIR?

Toplanan evsel nitelikteki atıklar Aksaray Merkeze Bağlı Armutlu köyü mevkiinde 377 dönüm arazi üzerine kurulan Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi getirilerek ayrıştırma işlemine tabi tutuluyor. Geriye kalan organiklerden biyometanizasyon denilen bir yöntemle 55 santigrat derecede çürütülüyor.
İçerisinde yer alan bakteriler bu çöpleri yiyerek metan gazı üretiyor ve Üretilen metan gazını elektriğe enerjisine çevirerek yenilenebilir enerji olarak şehir şebekesine bağlanıyor.
Buradan elde edilen elektrik yaklaşık 12 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Ayrıca ayrıştırma sonrasında tesisin sahip olduğu kompost ünitesinde sayesinde elde edilen organik gübreler park ve bahçelerde kullanılıyor. Böylelikle çöpler atık olmaktan çıkarak ekonomiye kazandırılıyor.


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SIFIR ATIK MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU

Aksaray Belediyesi bünyesinde kurulan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Çevre konusundaki bilinci artırmak, bu konudaki farkındalığı oluşturmak için şehir genelinde bulunan başta okullar ve kamu daireleri olmak üzere birçok platformda seminerler düzenleyerek çevre bilincinin daha üst seviyelere taşınması adına çalışmalarını sürdürüyor.
Bugüne kadar birçok başarılı çalışmanın altına imza atan Aksaray Belediyesi İklim değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü çevre kart uygulamasıyla vatandaşların geri dönüşümden belirli kazanç elde etmesine de olanak sağlıyor. Özellikle ev hanımlarının rağbet gösterdiği çevre kartta toplanan puanlar Aksaray’da faaliyet gösteren birçok mağazada alışverişlerde kullanılabiliyor.


AKILLI SİNYALİZASYON SİSTEMLERİ İLE TRAFİK DAHA AKICI HALE GELİYOR

AK PARTİ GENEL MERKEZ YEREL YÖNETİMLER BAŞKAN YARDIMCILARINDAN BAŞKAN DİNÇER’E TEBRİK ZİYARET

TEMİZ VE NEZİH BİR ŞEHİR İÇİN 48 MAHALLEDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI RUTİN OLARAK YAPILIYOR

TÜBİTAK Projeleri Sergisi açıldı

IHLARA VADİSİ CAM TERAS ADRENALİN VE GÖRSEL ŞÖLEN SUNMAYA HAZIRLANIYOR

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDE SEVGİ, DAYANIŞMA VE EMPATİ İLE ZORLUKLAR BİRLİKTE AŞILIYOR

ATSO HEYETİNDEN AĞAÇÖREN, SARIYAHŞİ VE ORTAKÖY’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.