ŞEKER HASTALARININ DÜZENLİ GÖZ DİBİ MUAYENESİ YAPTIRMASI GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN ÖNEMLİDİR

24.07.2019 14:19:09
ŞEKER HASTALARININ DÜZENLİ GÖZ DİBİ MUAYENESİ YAPTIRMASI GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN ÖNEMLİDİR
Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğrt. Üyesi Erdoğan Yaşar, şeker hastalarına düzenli göz muayenesi yaptırmalarını önerdi. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğrt. Üyesi Erdoğan Yaşar; Son zamanlarda görüle sıklığı giderek artan Tip-2 Şeker hastalığı (Diyabet) tüm vücudu etkileyebilen bir hastalık olup bu etkilenen organlardan biri de gözlerimizdir. Şeker hastalarında uzun süre yüksek seyreden kan şekeri yani glukoz bir süre sonra gözde bulunan damar ve sinir yapılarına zarar verebilmektedir ve sonuçta tedavi edilmezse ya da geç kalınırsa geri dönüşsüz görme kayıplarına yol açabilmektedir. Şeker hastaları göz muayenesini ne sıklıkta yaptırmalıdır? Şeker hastalarında gözün etkilenmesi hastalığın süresi ve kan şekerinin ne kadar yükseklikte gittiği ile ilgilidir. Ortalama olarak hastalığın başlangıcından 5-10 yıl sonra gözde etkilenme başlayabilmektedir ve 10 yıl sonra bu etkilenme oranı iyice artmaktadır. Bu yüzden ilk 5 yıl yılda bir daha sonra 6 ayda bir göz dibi muayenesi yapılması gerekmektedir. Çocukluk yaşlarında başlayan Tip 1 şeker hastalığında etkilenme daha erken başlayabileceği için başlangıçtan itibaren 6 ayda bir muayene gerekmektedir. Şeker hastalığında göz tutulumu belirti verir mi? Şeker hastalarında göz etkilenmesine bağlı erken aşamalarda herhangi bir belirti olmayabileceği gibi gelip geçici görme kayıpları, görmede azalma, merkezi görmede zayıflama, ani görme kayıpları ve çift görme görülebilmektedir. Şeker hastalığı gözde nasıl bir etkilenme yapabilir?
  • Göz arkası retina tabakasında kanama

  • Göz arkası sarı noktada ödem

  • Görme sinirinde iltihap

  • Göz kaslarına giden damarlardaki etkilenmeye bağlı göz hareket kısıtlılıkları

  • Katarakt ve göz tansiyonu oluşumu

Şeker hastalarında gözdeki etkilenme nasıl anlaşılır? Şeker hastalarında poliklinik şartlarında yapılan rutin göz dibi muayenesi ile etkilenmenin olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Ek olarak optic koherense tomografi yardımı ile sarı noktada ödem olup olmadığı ve yine gerektiği durumlarda fundus flöresein anjiyografi tetkikleri yapılarak hastalığın evresi hakkında bilgi sağlanabilmektedir. Şeker hastalarında göz tutulumun tedavisi var mıdır? Şeker hastalarında göz tutulumu başladıysa özellikle ilk yapılması gereken Endokrinoloji ya da Dahliye Uzmanlarına hastayı kan şekerinin düzenlenmesi için göndermektir. Eğer hastalık başlangıç aşamasında ise sadece kan şekeri düzenlenmesi ile gerileyebilmektedir. Ancak ileryen göz tutulumunda kanam ve ödem için argon lazer ve göz içi enjeksiyonlar yapılması gerekmektedir. Hastalık daha da ilerlediyse göz arkası vitrektomi ameliyatları gereksinimi ortaya çıkabilmektedir.


AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL ÇOCUK TİYATROSU ETKİNLİĞİ

Eski Tip Sürücü Belgelerini Yenileme Süresi 31 Temmuz 2025’e Uzatıldı

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Aksaray Barosu’ndan Anlamlı Açıklama

Somuncu Baba ‘Rûz-i Vuslat-Kavuşma Günü’ Aksaray’da Anılıyor

BAŞKAN DİNÇER: "GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ŞEHRİMİZE DEĞER KATIYORUZ"

Aksaray'da Kaçakçılık Operasyonu: Çok Sayıda Malzeme Ele Geçirildi

Aksaray’da 18 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.