Tarih: 11.11.2022 13:00

ORGAN BAĞIŞIYLA SİZ DE BİR HAYAT KURTARABİLİRSİNİZ

Facebook Twitter Linked-in


Türkiye genelinde yaklaşık 30 bin hasta organ ve doku nakli bekliyor. Bir takım sağlık problemlerinin çözümü için elzem olan organ ve doku naklinin önemine dikkat çekmek amacıyla Aksaray Üniversitesi’nde (ASÜ) bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konunun farklı boyutları anlatıldı ve organ bağışı için bir stant kuruldu. 

- Bağış Konusunda Çalışan Topluluklar Sezon Boyunca Stant Açabilecek - 

“Organ ve Doku Bağışı Konferansı” isimli etkinliğin açılışında bir selamlama konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, COVİD-19 Salgını öncesinde kampüste düzenledikleri organ bağışı kampanyasında Türkiye genelinde üst sıralarda yer aldıklarını anımsattı. Sağlıklı yaşam bakımında birkaç noktanın son derece önemli olduğunu ve bunların başında organ ve doku naklinin geldiğini kaydeden ASÜ Rektörü; “Sağlıkla ilgili her etkinlik bizleri ayrıca heyecanlandırıyor. Bu ve benzeri etkinliklerin farklı konulara dikkat çekmek açısından çok kıymetli olduğu kanaatindeyiz. Amacımız, organ bağışı gibi çok değerli bir konuda farkındalığı arttırmak ve mümkün olan tüm destekleri sağlamak” dedi. Şahin, sezon boyunca kampüsteki konferans salonunda farklı türden pek çok etkinlik yapıldığını vurgulayarak bu yıl sezon boyunca kan, organ ve doku nakli ile alakalı çalışmalar yapan öğrenci topluluklarının stant açma yetkisine sahip olduğunu ve bağışları kabul edebileceği belirtti. Yaptıkları hiçbir işte sayı takıntılarının olmadığına da dikkat çeken Şahin, “Bir, sıfırdan büyüktür ve bu konuda kat edilen her mesafe çok değerlidir. İnsanlar dualarında sağlık, zenginlik, iyilik isterler. Allah hepimiz için hepsini versin ama tüm bunları başkalarına da verebilme ve paylaşabilme duygularıyla birlikte versin” dedi. 

- Organ Nakli, İhtiyaç Halinde Bireyin Sağlığına Kavuşmasının Tek Yoludur - 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Örün de törende bir konuşma yaptı. Organ naklinin, ihtiyaç halinde, sağlığa kavuşmanın tek yolu olduğunu anlatan Örün, “Herkesi organ ve doku bağışına davet ediyoruz. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde her birey organ bağışı sistemine kendini dâhil ettirebilir. Bu konu çok önemli. Türkiye’de yaklaşık 30 bine yakın hasta organ nakli bekliyor” dedi. Bağış konusunda Türkiye’de önemli adımların atıldığını, 2018 yılında yüz bin civarında olan bağışçı sayısının bugün 450 bin seviyesine geldiği bilgisini de paylaşan Dekan Örün, “85 milyon nüfusa sahip bir ülkede bunun daha da çok arttırılması gerekiyor. Herkesi, ‘Sizler de bir hayat kurtarabilirsiniz’ sloganıyla başlatılan kampanyaya destek olmaya davet ediyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Güleç ise her organın yeni bir hayat anlamına geldiğini söyledi ve etkinliğin düzenlenmesine emek verenlere teşekkür etti.

- Düzenlenen Konferansta Organ Bağışı Konusu Farklı Yönleriyle Ele Alındı - 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından “Organ Bağışına Bütüncül Yaklaşım” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Konferansta üç farklı konuşma yapıldı. ASÜ İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İsa Atçı, “Organ Bağışının Dini Açıdan Önemi” konusunda bilgiler aktarırken, ASÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Dilek Turan ise “Organ Bağışında Hemşirelik Yaklaşımı” hususuna dikkat çeken bir sunum yaptı. Konferansın üçüncü ve son konuşmasını yapan Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Hemşiresi Mevlüde Öztürk, organ ve doku naklinin önemine dikkat çekti. Etkinlik, ASÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, ASÜ İslami İlimler Fakültesi, Sağlık İl Müdürlüğü, ASÜ Sağlık Yönetimi Topluluğu, ASÜ Hemşirelik Topluluğu ve Aksaray Afet Yönetimi Topluluğunun katkılarıyla düzenlendi. 

Etkinliğin son bölümünde, kendisi de bir bağışçı olan Rektör Şahin, Organ Bağışı Standındaki çalışmalara bizzat katkı sundu ve kayıt işlemlerini gerçekleştirdi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —