Küçük Ayasofya Binlerce Turist’i Kendisine Hayran Bıraktı

Küçük Ayasofya Binlerce Turist’i Kendisine Hayran Bıraktı.

HABER 10.11.2022 00:28:00
Küçük Ayasofya Binlerce Turist’i Kendisine Hayran Bıraktı


Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde "Küçük Ayasofya" olarak da bilinen cami, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor,Küçük Ayaaofya,Turistleri kendine hayran bırakıyor.
 
Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde "Küçük Ayasofya" olarak da bilinen cami, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
İmparator Theodosius tarafından 385 yılında Aziz Gregorius Theologos adına inşa ettirilen kilise, 1924 yılında Güzelyurt'ta yaşayan Rumların mübadele ile Yunanistan'a göçmesinin ardından camiye çevrildi.
Mimarisindeki benzerlikten dolayı "Küçük Ayasofya" adıyla da anılan tarihi yapı, "Kilise Cami" adını aldı.
Caminin bahçesinde 35 basamaklı merdivenle inilen yer altı suyu "Ayazma" yer alıyor.
Tarihi yapının Ayasofya'dan 200 yıl önce inşa edildiği, kaynaklarda yer alıyor.
Bu camideki mimari özelliklerin bir kısmının Ayasofya'da da görülüyor.Yetkililer "Aziz Gregorius döneminde aktif bir ibadethane olarak kullanılmış. Yapının yanı başındaki misafirhanesi de önemli devlet işleri görüşüldüğü ve nikah işlerinin yapıldığı bir istişare meclisi olarak kullanılmış. Cami içerisinde dönemin Rus çarı tarafından hediye edilmiş ahşap bir kürsü var.
Hemen yapının yanında bir de Ayazma Suyu var, 35 basamakla iniliyor. Ayazma Rumlar tarafından kutsal su olarak anılıyor. Günümüzde de buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin cilt hastalıklarına iyi geldiğini düşünerek kullandığını görüyoruz."dediler.
Cami içerisinde ve misafirhanesinde Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmasının yürütüldüğü,Cami Kilise,yerli ve yabancı turistlerin akın akın ziyaret ettiği tarihi bir yapı olarak göze çarpıyor.
Buranın en önemli özelliklerinden biri de ilk kilise korosunun kurulduğu ve ilk sesli ayinin yapıldığı yer olarak bilinmekte. Rivayete göre Ortodoksluk mezhebinin burada kurulduğu  için aynı zamanda hac merkezi olarakda biliniyor.
Yetkililer “Sesli ayin burada ilk olduğu için öğrenciler de yetiştirilmiş. Burada eğitim alan kişiler de diğer kiliselerde ayin yaptırmış. Tarihi camimiz, yılda yaklaşık 150 bin turist ağırlıyordu. Ziyaretler devam ediyor, şu anda da ziyarete açık. “şeklinde konuştular.


AKILLI SİNYALİZASYON SİSTEMLERİ İLE TRAFİK DAHA AKICI HALE GELİYOR

AK PARTİ GENEL MERKEZ YEREL YÖNETİMLER BAŞKAN YARDIMCILARINDAN BAŞKAN DİNÇER’E TEBRİK ZİYARET

TEMİZ VE NEZİH BİR ŞEHİR İÇİN 48 MAHALLEDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI RUTİN OLARAK YAPILIYOR

TÜBİTAK Projeleri Sergisi açıldı

IHLARA VADİSİ CAM TERAS ADRENALİN VE GÖRSEL ŞÖLEN SUNMAYA HAZIRLANIYOR

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDE SEVGİ, DAYANIŞMA VE EMPATİ İLE ZORLUKLAR BİRLİKTE AŞILIYOR

ATSO HEYETİNDEN AĞAÇÖREN, SARIYAHŞİ VE ORTAKÖY’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,48% 0,24
  • EURO

    34,77% 0,59
  • GRAM ALTIN

    2436,96% -0,05
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.