Anadolu’nun her köşesinde gazetelerin ve gazetecilerin ‘bitkisel hayatta’ olduğu, yerel gazetelerin birer birer kapandığı bu günlerde, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nda yerel gazeteleri temsil edecek 3 üyenin belirleneceği genel kurul (ikinci erteleme sonrasında) 21 Mayıs 2021 tarihinde Ankara’da yapılacak.
Yıllardır hep tartışılan ve her nedense her seçimde değişen sistemle, bir kişinin onlarca vekalet ile kendisine oy kullanabildiği (antidemokratik) ‘açık oy, açık tasnif” yöntemiyle sonucu çok önceden belli olan sözde bir seçimle 12 yıldır görev yapan 3 üyenin 2 yıl daha görevlerine devam etmesi sağlanmış olacak. Kendilerine peşinen hayırlı uğurlu olsun diyor, başarılar diliyoruz.
Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanlığı onayıyla kurulan Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) olarak yıllardır çözülemeyen sorunlar ve her geçen gün ağırlaşan ekonomik koşullar nedeniyle durumu daha da kötüye giden Anadolu basını adına inisiyatif almaya karar vermiştik. Tüm illerde il temsilcilerimizi harekete geçirerek gazete sahipleriyle temas ettik. Hem kronikleşen sorunları bir kere daha tespit ederken, hem de BİK seçiminde uygulanan vekalet sisteminin açık oy anlamına geldiğini ve bu yüzden çeşitli baskı, şantaj ve tehditlere maruz kalındığını üzülerek müşahade ettik. Ancak, kendi adımıza bu seçim sistemi ile inisiyatif almanın imkansızlığıyla yüzleştikçe kahrolduk. Nitekim, ilkel seçim yönteminin terk edilerek artık tüm Türkiye’yi kapsam içine alan BİK İl Müdürlüklerinde gazete sahiplerinin asaleten katılımıyla yapılacak bir seçimin çok daha sağlıklı netice vereceği görüşümüz BİK yönetiminde de destek buldu. Bu yöntemin şimdiki seçimde değil Ocak 2023’te yapılacak (gelecek seçimde) uygulanması konusunda alınan karar geleceğe dair umutlarımızı tazeledi.
Yerel gazete sahipleriyle yaptığımız bire bir görüşmelerimizde elde ettiğimiz veriler ışığında sorun, istek ve beklentilerimizi bizleri temsilen 7’nci kez seçilecek olan genel kurul üyelerinin dikkatine sunuyoruz:
1. BİK payının yüzde 15’den yüzde 7.5’e çekilmesi,
2. BİK ilan ödemelerinin tamamın vergi borcuna mahsup edilmesi yerine (diğer kamu ödemelerinde olduğu gibi) en fazla yüzde 25’le sınırlandırılması,
3. İlan ölçümlerinde meydana gelen gazeteler aleyhine oluşan maddi hataların giderilmesi,
4. İlan gelirleri azalırken, asgari fikir işçisi sayısının sürekli arttırılması; örneğin 5 bin nüfuslu bir ilçe ile nüfusu yüz binlerle ifade edilen şehirlerdeki asgari kadronun aynı olması,
5. Milyon nüfuslu şehirlerle, elli bin nüfuslu şehirlerin asgari bayi satış ve abone sayısının eşit olması,
6. ilan.gov.tr yayınlanma mecburiyeti yüzünden okurların gazete web sitelerini tercih etmemesi ve haber ilan uygulaması nedeniyle bazı kuruluşların web sitelerimizi ücretsiz taşeron durumuna düşürmeleri,
7. Bayi satışında tek dağıtım firmasına mahkûm edilerek fahiş dağıtım bedelleri ödemek zorunda kalınması,
8. Gazete çalışanlarına verilen ama gazete sahip veya işletmelerine bir türlü verilmeyen BİK destek kredileri,
9. Yerel medyanın ‘Dijital Dönüşümü’ için ekonomik, teknolojik ve eğitsel destek verilmesi,
10. Asgari kadroda boşalma olduğu takdirde (kalifiye eleman bulma zorluğu dikkate alınarak) yerini doldurmak için bir aylık süre tanınması.
Meslektaşlarımız ve kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.
Mehmet Ali DİM
Küresel Gazeteciler Konseyi
Genel Başkanı
İsrafil AVCI
KGK Yerel Medya
Meclis Başkanı