İyi Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL açıklanan şeker pancarı fiyatı hk basın açıklaması

Ayhan EREL açıklanan şeker pancarı fiyatı hk basın açıklaması

HABER 5.11.2020 02:17:00
İyi Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL açıklanan şeker pancarı fiyatı hk basın açıklaması

Üreticilerin haftalardır beklediği pancar alım fiyatları açıklandı. Türkşeker, 16 polar şeker için pancar baz alım fiyatını 336 TL olarak belirledi. Türkşeker, üreticilerin haftalardır beklediği pancar alım fiyatlarını açıkladı.
Türkşeker tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“2020 yılında şirketimiz ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiyat aynı zamanda 2021 yılı ürünü şeker pancarı baz alım avans fiyatı olarak uygulanacaktır. Üreticilerimize bol kazançlı ve bereketli mahsul yılı geçirmelerin temenni eder açıklanan bu fiyatın hayırlı uğurlu olmasını dileriz."

Açıklanan pancar alım fiyatının beklentilerin çok altında kaldığını belirten İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL yapmış olduğu yazılı açıklamada;
“Açıklanan pancar taban fiyatları çiftçilerimizin beklentilerinin çok altında. Çiftçilerimizin emeğinin karşılığı değil. Çünkü pancar üretim girdilerinde bir yılda ortalama yüzde 25 artış gerçekleşti. Bir yılda elektik ve sulama giderlerine yapılan zamlar yüzde 30’un üstünde. İlaç ve tohum fiyatları da yüzde 20’lerin üzerinde artış göstermiştir. Pancar üreticisi çiftçilerimizin girdilerinin yarısı kadar bile fiyat artışı yapılmadı. Çiftçilerimizin emeğinin karşılığını gene alamadı.
Şeker pancarı taban fiyatıyla ilgili çiftçilerimizin de talebini ileterek Tarım Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ ’ye vermiş olduğum yazılı soru önergesiyle; Tarımsal faaliyetlerin başında gelen gübre, mazot, elektrik ve ilaç fiyatlarında ki artışları da ele alarak şeker pancarının taban fiyatının 450 Türk Lirası olarak belirlenmesi gerekmekte olduğunu ve çiftçilerimizin talebinin bu şekilde olduğunu belirtmiştim.
Fakat tarafıma verilen cevap ile açıklanan şeker pancarı alım fiyatı kesinlikle uyuşmamaktadır. Yıllık enflasyon oranı, Üretici Maliyetlerindeki artış, Dünya Pancar fiyatları göz önünde bulundurularak fiyat belirlemesi yapıldığı belirtilmiş. Sadece Üretici Maliyetlerindeki artış ele alındığında şeker pancarı taban fiyatı 450 Türk Lirası olması gerekirdi.” İfadelerini kullandı.  
Milletvekili EREL ’in Yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı tarafından verilen cevap ise şu şekilde;  

 


Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Öğretmenlerle İftarda Buluştu

Validen gençlere hodri meydan 'Çaylar demli olsun, sohbet koyu olacak

AKSARAY BİLİR, EVREN BAŞKAN SÖZ VERİRSE YAPAR

5 BİN ÖĞRENCİYİ HAYAL ETTİĞİ BAŞARIYA KAVUŞTURAN AKSARAY BELEDİYESİ, AYT VE TYT KURSLARINA DEVAM EDİYOR

31 MART GERÇEK BELEDİYECİLİĞİN MİLADI OLACAK

AKSARAY BELEDİYESİ GÜNLÜK 25 TON ATIĞI GERİ DÖNÜŞTÜREREK ÜLKE EKONOMİSİNE KATMA DEĞER SAĞLIYOR

  • BIST 100

    9073,5%-0,07
  • DOLAR

    32,36% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2324,75% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.