Zamanla tahribata uğrayıp yıkılmış bir halde kaderine terk edilen II. Kılıçarslan Hamamı, 2016 yılında başlayan restore çalışması sonrasında ortaya çıkan tarihi dokusu ve mimari kimliği ile hayranlık uyandırıyor.
Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan dönemine ait kültürel mirasımızın en nadide örneklerinden biri olan II. Kılıçarslan Hamamı, Aksaray Belediyesi tarafından yürütülen restore çalışmasıyla her geçen gün tüm ihtişamı ile ortaya çıkıyor.
Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kontrolünde başlatılan restorasyon çalışmalarının ilk etabı yılbaşında tamamlanmış. İlk etap sonrasında aslına uygun bir biçimde restore edilen Hamam, özgünlüğü korunarak deformasyon sonucu kaybolmuş kubbeleri tamamlanmıştı.
Aksaray Belediyesi, hamamın iç mimarisini aslına uygun hale dönüştürmek için ikinci bir ihale süreci başlattı. İhale sürecinde yüklenici firma hamamın ön avlu da çevre düzenlemesi için bilimsel kazı çalışması başlattı.
[caption id="attachment_5404" align="aligncenter" width="624"]
II. KILIÇARSLAN HAMAMI TÜM İHTİŞAMIYLA ORTAYA ÇIKIYOR[/caption]
Yüklenici firma, hamam çevresi ile zemininde ve kubbe kaplamalarını aslına uygun olarak inşa ederken hamam üzerinde orijinal kubbe, tonoz, baca ve tütekliklerin koruma onarımı sürdürülüyor. Ayrıca o döneminde şartları göz önünde tutulduğunda hamamın hayranlık verici bir özelliği de hamamın üstü açık ve kapalı cehennemlik adı verilen alttan ısıtmalı bölümlerden oluşması. Yüklenici firma, üstü açık ve kapalı olan cehennemliklerde kazı ve temizlik çalışması başlattı.
Restore çalışmaları sırasında tarihi yapının niteliğinin korundurduğu bildirilirken çalışmanın bu yıl içinde bitirilerek tarihi hamamın turizme kazandırılması hedefleniyor.