Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, şehre katkı anlamında önemli bir alanı temsil eden Hayvan Hastanesi’nin, şehrin hayvancılığı için bir dönüm noktası olacağını söyledi.
- Hayvan Hastanesi Aksaray İçin Olmazsa Olmazlar Arasındadır -
“Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Güdümlü Projesi Ön Mutabakat Toplantısı” açılışında konuşan Şahin, sürece en başından buyana katkı sunan herkese teşekkür ettiklerini belirtti. Veteriner Fakültesi’nin kurulmasının ardından iyi niyetli bir şekilde ve imkânlar ölçüsünde hem eğitim olanaklarını, hem de şehre katkıyı geliştirmeye ve arttırmaya çalıştıklarını kaydeden ASÜ Rektörü, Fakülte’nin temel sorunlarının çözüldüğünü iletti. Fakülte çalışmalarının daha da iyileştirilmesinin, şehre ve bölgeye katkının arttırılmasının önemli bir parametresinin de hayvan hastanesi olduğunun altını çizen Prof. Şahin, “Bu konu şehrimiz açısından çok önemli, çünkü Aksaray büyük oranda tarım ve hayvancılık şehri. Bize göre Aksaray için hayvan hastanesi olmazsa olmazlar arasındadır. Şehrin ve bölgenin tüm potansiyeli düşünülerek tasarlanan hastanemiz tamamlandığında, Aksaray hayvancılığı için bir dönüm noktası olacaktır” dedi. Toplantının, konunun tüm taraflarının fikirlerini almak, nelerin olması veya olmaması gerektiğini belirlemek için düzenlendiğine de dikkat çeken Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Her fikir bizim için çok kıymetli. Burada şekillenecek fikirlerle bir takım süreçler daha hızlı şekilde ilerleyecek. Bakanlık onayının ardından da projede ihale aşamasına geçilmiş olacak. İşlerin hızlı şekilde ilerleyeceğini düşünüyoruz.”
- Hem ASÜ’ye, Hem Şehre, Hem de Bölgeye Kaktı Sağlayacak -
İki yıllık bir sürecin sonunda bu aşamaya gelindiğini söyleyen ve süreç boyunca kendilerine destek olan iç ve dış tüm paydaşlara teşekkür eden Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz ise toplantının üniversite-kamu-sanayi işbirliği ve somut bir çıktıya doğru ilerlenmesi bakımdan heyecan verici olduğunu kaydetti. ASÜ Hayvan Hastanesi’nin Veteriner Fakültesi’nin kurulmasıyla birlikte başlayan bir süreç olduğuna değinen Darılmaz, “Düşünülen güdümlü proje sadece Aksaray’a değil, aynı zamanda Nevşehir, Niğde ve Kırşehir illerine, yani bölgeye de hizmet edecek bir potansiyele sahip. Hastane, özellikle kompakt tasarımı ile ön plana çıkıyor. Bu proje kamuya, özel sektöre, sanayiye, bölgenin kalkınmasına, yetişmiş veteriner hekimlere ve sahadaki hizmet kalitesinin artmasına çok büyük katkı sunacaktır” dedi. Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Genel Sekreteri Bekir Varol, kurumun verdiği mali desteklerden birisinin de “Güdümlü Proje Desteği” olduğunu belirterek, gerekli onayların ardından Aksaray’da bu desteğin ilk kez uygulanmış olacağını kaydetti. AHİKA Yönetim Kurulu Toplantısında, hayvan hastanesi projesine 6 milyon liraya kadar bir tutar ayrılmasına karar verildiğini anlatan Varol, “Şu anda biz projenin mevduat aşamalarını gerçekleştiriyoruz. Sayın Dekanımızla birlikte geçtiğimiz hafta proje başlangıç toplantısı yaptık. Orada projenin ana hatları konuşuldu. Bu toplantı, tüm katılımcılarla birlikte, projenin içerisinde daha neler olabileceğini konuşmak için gerçekleştiriliyor. Gerekli onay süreçlerinin ardından fizibilite kısmı tamamlanacak ve destekleme aşamasına geçilecek” dedi.
- Şehir 300 bin Büyükbaş, 750 Bin Küçükbaş Hayvan Varlığına Sahip -
Projenin önemli paydaşlarından olan Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Cüneyt Göktaş da hayvan hastanesinin Aksaray’daki önemli eksikliklerden birisi olduğunu iletti. Hem şehir hayvancılığı, hem de Veteriner Fakültesi’ndeki eğitimlerin niteliği bakımından projenin önemliliğine vurgu yapan Göktaş, “Projenin gerçekleşmesi için biz de elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Aksaray’ımıza, çiftçilerimize ve Üniversitemize hayırlı uğurlu olsun” dedi. Şehrin yüzde 80 oranında tarım ve hayvancılıkla uğraştığını ve istihdamın yüzde 43’ünün de bu sektörden sağlandığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da, 300 bin büyükbaş, 750 bin küçükbaş hayvan ve 100’ün üzerinde ari işletmesiyle Aksaray’ın, hayvan hastanesine ciddi bir ihtiyacı olduğunu belirtti. Saklav, çalışmada emeği olanlara teşekkür etti ve kurum olarak bu çalışmaya mümkün olan her desteği vereceklerini kaydetti.
Toplantıya ASÜ ve AHİKA yöneticilerinin yanı sıra, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir Tarım ve Orman İl Müdürleri, hayvancılık birliklerinin başkanları, özel işletme temsilcileri katıldı. Katılımcılar şehir ve bölge açısından son derece değerli olan projenin hayırlı olmasını dileyerek, gerek fiziki özellikler, gerekse teşhis, tedavi ve eğitim alanlardaki fikirlerini paylaştı. Törenin sonunda protokol imzalandı.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.