GELİŞTİRİLECEK SENSÖR ZARARLI UNSURLARI UZAKTAN TESPİT EDEBİLECEK

GELİŞTİRİLECEK SENSÖR ZARARLI UNSURLARI UZAKTAN TESPİT EDEBİLECEK

HABER 7.09.2020 11:49:00
GELİŞTİRİLECEK SENSÖR ZARARLI UNSURLARI UZAKTAN TESPİT EDEBİLECEK

TÜBİTAK’ın desteklediği, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) tarafından üretilecek olan ve uzak mesafelerden herhangi bir temas olmaksızın moleküllerin tespit ve analizine imkân tanıyan sensör geliştirme projesine ilişkin çalışmalar başladı. Proje, 700 bin lira bütçeye sahip. 

 

Proje Yürütücüsü ASÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Bayraklı, “Lazer ve Kuantum Optik” laboratuvarında ülke, ASÜ ve bilim adına önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Filiz Sarı’nın araştırmacı olarak yer aldığı TÜBİTAK 1001 Projesine dair bilgiler veren Bayraklı, üretmeyi planladıkları sensörün ilgili maddelere herhangi bir temas olmadan, uzak mesafelerden tespit ve analize imkân tanıyacağını vurguladı. Çalışmanın disiplinler arası konuları kapsaması itibariyle de önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. İsmail Bayraklı, “Üreteceğimiz sensör ile virüsler, biyolojik tehlikeler, yanıcı ve patlayıcı maddeler uzak ve güvenli mesafelerden tespit edilecek ve gerekli olan analizlere tabi tutulabilecek. Böylece insanların sağlığı ve can güvenliği tehlikeye atılmadan gerekli önlemlerin alınması ve zararlı unsurların bertaraf edilmesi sağlanabilecek. Hali hazırda yaşadığımız koronavirüs salgını göz önüne alınacak olursa planladığımız sensörün insanlığa sağlayacağı faydalar daha net olarak anlaşılabilir” dedi. 

 

Bayraklı, çalışmanın 700 bin liralık bir bütçesi olduğunu da belirterek üretilecek cihazın hem bilime hem ASÜ’ye hem de ülke ekonomisine çok önemli katkılar yapacağını vurguladı.  

Aksaray’daki silahlı olayın şüphelisi cezaevine gönderildi

Aksaray’da Kardeşler Arasında Silahlı Kavga: 1 Kişi Hayatını Kaybetti

Aksaray’da Panelvan Minibüs ile Elektrikli Motosiklet Çarpıştı: 2 Yaralı

Aksaray'da E90 Karayolu’nda Trafik Kazası: 1 Yaralı

BAŞKAN DİNÇER; “6 ŞUBAT, MİLLETİMİZİN HAFIZASINDA UNUTULMAYACAK BİR DÖNÜM NOKTASIDIR

ATSO BAŞKANI KOÇAŞ YILIN İLK ENFLASYON RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Ihlara’da Endişelendiren Olay: Genç Kadın Yaralı Kurtarıldı

  • BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.