Erdoğan KARAGÖZ (GERÇEK FETHİYE)
Genelge kapsamında kapalı olan işyerlerinden katı atık bedeli alınmaması için Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne başvurduklarını kaydeden Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, salgın sürecinde esnafların büyük mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi. Esnaflardan 3 ay muhasebe ve defter ücreti alınmadığını vurgulayan Soydemir, Mart ayı sonuna kadar bu uygulamayı devam ettireceklerinin altını çizdi. Soydemir, Fethiye’de fırıncıların uzun süreden bu yana mağduriyet yaşadığını, fiyat ayarlaması beklediğini; bu konuda üst birlik yetkilileri ile görüşmeler yaptığını 200 gram ekmeğin 1,50 TL’den satılmasının normal olduğunu bildirdi.
Fethiye’ye Lokman Hekim Esnaf Hastanesi gibi 3 odanın bir araya gelerek yaşlı bakım merkezi projesi üzerinde çalıştıklarını aktaran Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, 3-4 ay içerisinde bu projenin temelini atmayı hedeflediklerini belirtti.
Oda Başkanı Soydemir, konu hakkında Erdoğan Karagöz’un sorularını cevaplandırdı.
750 BİN TL’LİK DESTEK
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, “COVID-19 salgını nedeniyle esnaflarımız, Mart ayından bu yana büyük sıkıntı içerisinde. İş yerleri aylardır kapalı olan meslek gruplarımız var. Hepsinin dükkan kirası, personel gideri, Bağkur ödemeleri var. Şu anda evlerine ekmek alabilecek paraları yok. Arkadaşlarımızın çoğu komşularından ve akrabalarından borç alarak kiralarını, personel maaşlarını ve diğer giderlerini ödeyebiliyorlar. Uzun zamandır düğünler yapılamıyor. Bu yüzden birçok sektör etkileniyor. Devletimiz 25 bin TL’lik kredi imkanı sağladı. Birçok esnafımız bundan faydalandı. Şimdi bunların geri ödemesi faizli olarak ötelendi. Oda olarak basit usulde hizmet veren bin esnafımızın 3 aylık muhasebe ve defter ücretini almadık. 2021 yılı Mart ayı sonuna kadar bunu sürdüreceğiz. Bu süreçte esnaflarımıza 750 bin TL’lik bir destek sağlamış olduk” dedi.
SİCİL AFFI BEKLİYORUZ
Esnafların nefes alabilmesi adına sicil affı beklediklerini söyleyen Soydemir, “Kredi istemiyoruz. Esnaflar, Bağkur’unun ödenmesini istiyor. Birçok dükkan şu anda kapalı durumda. Şu anda kredi ödeme durumu yok. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, ödemeleri aylara göre yaydı. Bunlara da yüzde 4-5 faiz uygulanıyor. Hibe desteğinin yanı sıra vergimizin alınmamasını talep ediyoruz. Esnaflarımız pandemi sürecinde çok büyük fedakarlıklar yapıyor. Basit usulde hizmet veren esnaflara, devletimiz hibe desteği verdi. Ama bu yeterli değil. İşletme defteri tutanlara Mart ayı sonunda kadar biner TL kira desteğinde bulunuldu. Esnafa destek verilmezse işsizlik artar. Birçok işyeri kapanır ve borçlar artar. Sicil affı ile bazı borçları ve senetleri silinsin ve yeni bir sayfa açılsın. En kısa zamanda bunun çıkması gerekiyor. 2020 yılında 520 esnafımız iş yeri açarken, 418 esnafımız da dükkanını kapattı. Devletimizin verdiği kredi imkanı ile açılan işyeri sayısının arttığını düşünüyorum. Böylelikle kayıt dışının da önüne geçilmiş oldu. Geçtiğimiz yıllarda açılan ve kapanan dükkan sayısı birbirine çok yakındı” ifadelerini kullandı.
3-4 AYA TEMELİ ATILIYOR
3 oda birleşerek yaşlı bakım merkezini Fethiye’ye kazandırmak istediklerini aktaran Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, “160 yataklı yaşlı bakım merkezinin temelini 2020 yılında atacaktık. Pandemi sürecinde yaşadığımız sıkıntı, bu projeye de yansıdı. 2-3 ay içinde merkezimizin temelinin atılacağını düşünüyoruz. Fethiye’mize güzel bir tesis kazandıracağımıza inanıyorum. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası birleşerek; bu merkezi halkımızın hizmetine sunacağız. Çamköy Mahallesi’nde eski halin karşısında, eski bir işyeri vardı. Orada bir yıkım işlemi gerçekleştirdik” diye konuştu.
EKMEĞİN FİYATI AYARLANMALIDIR
Oda Başkanı Soydemir ekmek fiyatlarının ayarlanması gerektiğini ifade ederek, “3 ay önce fırıncılardan gelen talep üzerine 200 gram ekmeğin 1 TL 50 kuruş olması yönünde karar aldık. İlgili kurumların konuya olumsuz baktığı bilgisine ulaştım. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ile de bir görüşmemiz oldu. Maliyetlerin artmasından dolayı fırıncılar da zor günler geçiriyor. Geçen hafta Muğla Valimize ziyareti esnasında konuyu aktardım. Gerekirse Ankara’ya da gideceğiz. İstanbul’daki ekmek fiyatları ile Fethiye’deki ekmek fiyatları arasında uçurum var. 1,25 TL’ye hiçbir yerde ekmek satılmıyor. Biz ekmeğin 1,50 TL’den satılmasını istiyor. Biz her alanda esnafımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
GEREKLİ BAŞVURUMUZU YAPTIK
Açıklamasını sürdüren Soydemir, “Esnaflarımız katı atık bedellerinin ödemesi ile ilgili sıkıntılarını dile getirdi. Oda olarak konuyla ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yazdık. Eğer bir işyeri genelge kapsamında kapalıysa, bunlardan katı atık bedeli alınmayacaktı. Büyükşehir Belediyesi cevap yazısını da gönderdi. 2020 yılı Nisan ayında yaptığımız başvurunun ardından devletimiz elimizden tuttu; kira ve hibe desteği sağladı. Esnaflarımıza destek sağlamak ve yardımcı olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.