Deprem makyajlı teklife CHP'li vekilden büyük tepki!

Deprem makyajlı teklife CHP'li vekilden büyük tepki!

GÜNDEM 2.11.2023 10:11:58
Deprem makyajlı teklife CHP

İktidarın deprem bahanesiyle getirdiği yasa teklifiyle, park ve askeri alanlar ile üzerinde yerleşim yeri bulunan mahalleler vealanlar da rezerv alana dönüştürülecek. Vatandaşın tapusunu tehdit eden bu değişikliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nun CHP’li üyesi Ulaş Karasu, mülkiyet hakkının gasp edileceğini iddia etti.

ANKARA (İGFA) -  “Deprem” ve “kentsel dönüşüm” bahanesiyle yeni rant projesinin hazırlığının yapıldığına dikkati çeken TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nun CHP'li üyesi Ulaş Karasu, Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”da yapılan değişikliklerle, park ve askeri alanlar ile üzerinde yerleşim yeri bulunan alanlar da rezerv alana dönüştürülecek olmasına tepki gösterdi.

Sivas Milletvekili Karasu, vatandaşların tapusunu tehdit eden bu değişikliğe yönelik  “İktidar deprem enkazından rant çıkarmanın yollarını arıyor” yorumunda bulundu.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen yasa teklifi üzerine konuşan TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nun CHP’li üyesi Karasu, Türkiye’nin yüzde 66’sının ve nüfusun yüzde 71’inin deprem bölgesinde yaşadığına dikkat çekerek, acıdepremlerin ülkemizde hep ihmaller, alınmamış önlemler ve can kayıplarıyla hatırlandığını belirtti.

Her depremin ardından kanun çıkarıldığını, ancak bu kanunların amacına yeteri kadar hizmet etmediğini vurgulayan Karasu, gelen her teklifin iktidarın kendi işine gelen teklif olduğunu belirtti ve “Bu teklifler de yamalı bohça teklifi, çünkü getirdiğiniz kanun teklifleri vatandaş odaklı değil.Derdiniz gerçekten deprem, dönüşüm olsaydı, bu kadar yıl beklemezdiniz. Sizler toplanma alanlarını yapılaşmaya açanlarsınız, neden buna göz yumdunuz? Neden askerî alanlar lüks konut alanlarına döndü?Neden fay hatları üzerine havalimanları, dolgu alanları üzerine apart otel kılıfı altında yüksek yoğunluklu konut alanları inşa ediyorsunuz? Neden rezerv alan ilan edilen yerlerde ayrıcalıklı plan kararları üretiyorsunuz?” diye sordu.

İKTİDAR ENKAZDAN RANT ÇIKARMA PEŞİNDE

İktidarı ve uygulamalarını sert bir dille eleştiren Karasu, “Her türlü güce, araca sahipsiniz ama afetlere dirençli kentler inşa edecek bir yasal mevzuatı hala yapmamak için direniyorsunuz.Çünkü aklınızda vatandaş yok, aklınızda rant var, talan var, ‘afeti nasıl fırsata çeviririm’ anlayışı var. Dişiyle tırnağıyla ev sahibi olmuş insanları oturdukları yerden nasıl başka yere sürerim, bunu düşünüyorsunuz. Amacınız depremin yararlarını sarmak değil, deprem bahanesiyle yeni bir rant projesi yaratıyorsunuz. İktidarınız deprem enkazından rant çıkarmanın yollarını arıyor” diye konuştu.

Teklif ile yurttaşların hak arama süreçlerinin sözde hızlandırılacağını, ancak önemli sorunlar yaratacak “oldubitti” anlayışının olduğunu belirten Karasu, “Teklifte ‘Mülkiyet sahiplerinin hukuksal sıkıntılarını çözeceğiz’ diyorsunuz. Çözelim, ama özellikle büyük kentlerde yüzde 40'a yakın kiracı var. Kiracılarla ilgili bir düzenleme var mı bu teklifte? Yok. Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması için düzenleme var mı? O da yok. Kamu arazilerinin üzerinde mülkiyeti olanlarla ilgili düzenleme var mı? O da yok. Dere yataklarındaki evlerde yaşayan insanların can ve mal güvenliklerinin korunmasına dair bir düzenleme var mı? O da yok. Kültür varlıklarının korunması var mı? O da yok. Binaların ve zeminlerin güçlendirilmesi, iyileştirilmesi var mı? O da yok. Dönüşümde en önemli aktör olan müteahhitler için bir düzenleme var mı? O da yok. Yeşil alanlara ilişkin bir düzenleme var mı? Yok. Konut mağdurlarının yıllardır beklediği sorunlarına çözüm var mı, bitmeyen projelerin tamamlanması var mı? O da yok. Peki, ne var? Yeni rant kapılarını açmak var.” iddialarında bulundu.

Deprem bahanesiyle park ve askeri alanlar ile üzerinde yerleşim yeri bulunan alanların da rezerv alana dönüştürüleceğini belirten Karasu, mülkiyet hakkını gasp edecek olan maddeyi de detaylıca anlattı.

Düzenleme ile binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınması için maliklerin üçte ikisi yerine salt çoğunluğun oyu aranacak olmasının olumlu olduğunu belirten CHP Milletvekili Karasu, “Ancak küçük pay sahiplerinin hakkını ve çıkarlarını da dengelemesi için, teklife geçiş maddelerininkoruyucu hükümlerinin olmasında yarar olduğunu düşünüyorum” dedi.


AKILLI SİNYALİZASYON SİSTEMLERİ İLE TRAFİK DAHA AKICI HALE GELİYOR

AK PARTİ GENEL MERKEZ YEREL YÖNETİMLER BAŞKAN YARDIMCILARINDAN BAŞKAN DİNÇER’E TEBRİK ZİYARET

TEMİZ VE NEZİH BİR ŞEHİR İÇİN 48 MAHALLEDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI RUTİN OLARAK YAPILIYOR

TÜBİTAK Projeleri Sergisi açıldı

IHLARA VADİSİ CAM TERAS ADRENALİN VE GÖRSEL ŞÖLEN SUNMAYA HAZIRLANIYOR

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDE SEVGİ, DAYANIŞMA VE EMPATİ İLE ZORLUKLAR BİRLİKTE AŞILIYOR

ATSO HEYETİNDEN AĞAÇÖREN, SARIYAHŞİ VE ORTAKÖY’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.