DENEY HAYVANLARI MERKEZİ ARAŞTIRMACILARIN HİZMETİNDE

DENEY HAYVANLARI MERKEZİ ARAŞTIRMACILARIN HİZMETİNDE

HABER 18.11.2020 16:41:00
DENEY HAYVANLARI MERKEZİ ARAŞTIRMACILARIN HİZMETİNDE

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, gerekli yasal ve etik izinlerin alındığı Deney Hayvanları Uygulama Araştırma Merkezi’nin araştırmacıların hizmetinde olduğunu, ilk hayvan deneyleri için “Yerel Etik Kurul İzin Başvurusunun” yapıldığını ifade etti. 

- En Dikkat Edilen Parametrelerden Birisi Hayvan Refahı - 

Farklı hayvan türleri üzerinde bilimsel araştırma yapmaya uygun standartlarda oluşturulan Merkezde, etik kuralların titizlikle yerine getirileceğini söyleyen Rektör Şahin, binanın buna göre kurgulandığını ifade etti. Yerel Etik Kurul tarafından her bir çalışmanın yönetmelikte belirlenen kurallar ekseninde inceleneceğini ve hayvan refahının bu manada en dikkat ettikleri parametre olduğunu vurgulayan Şahin, “Merkezimizde, araştırmacıların çalışmalarında kullanabileceği, içerisinde ameliyat masası, lambası, anestezi cihazı ve diğer operasyon aletlerinin yer aldığı iki adet prosedür odası bulunuyor. Bunun yanı sıra taşıma araçları, soğutma üniteleri, tartım cihazları, hayvan refahına uygun ve türlere göre boyutlandırılmış barınaklar, besleme üniteleri, karantina odaları ve sterilizasyon sistemleri de hazır durumda. Operasyonların ardından ortaya çıkan kalıntılar ise tıbbi atık yönetmeliğine uygun biçimde ilgili kuruma teslim edilerek bertaraf edilmesi sağlanacak” dedi. ASÜ Rektörü, Merkezin, ilaç araştırmaları başta olmak üzere, insan sağlığını ve toplumsal refahı ilgilendiren bilimsel çalışmalar açısından son derece önemli bir işlevi yerine getireceğine dikkat çekti ve bir tıp araştırması için ilk çalışma başvurusunun geldiğini belirtti. 

- Deney Hayvanlarını Üretme ve Yetiştirme Hakkı da Var - 

ASÜ Deney Hayvanları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Caner Öztürk ise araştırmacıların izni alınan türler üzerinde ve yönergeler dâhilinde akademik çalışmalar yapabileceklerini söyledi. Deney hayvanlarının kullanımının hayvan refahı ve etik kurallar çerçevesinde gerçekleşeceğinin altını çizen Öztürk, “Merkezde fare, sıçan, tavşan, kobay ve 19 farklı balık türü üzerinde çalışma yapmak mümkün. Diğer türler için de proje bazlı özel izinler alınabilir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde, çalışmalarda kullanılan hayvanları üretme ve yetiştirme hakkımız da var. Birimimiz tüm bu işler için yeterli seviyede” dedi. 

Öztürk, Merkezin, talep olması durumunda, deney hayvanları kullanım sertifikası eğitim programları düzenleyebileceğini de vurguladı. 


AKILLI SİNYALİZASYON SİSTEMLERİ İLE TRAFİK DAHA AKICI HALE GELİYOR

AK PARTİ GENEL MERKEZ YEREL YÖNETİMLER BAŞKAN YARDIMCILARINDAN BAŞKAN DİNÇER’E TEBRİK ZİYARET

TEMİZ VE NEZİH BİR ŞEHİR İÇİN 48 MAHALLEDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI RUTİN OLARAK YAPILIYOR

TÜBİTAK Projeleri Sergisi açıldı

IHLARA VADİSİ CAM TERAS ADRENALİN VE GÖRSEL ŞÖLEN SUNMAYA HAZIRLANIYOR

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDE SEVGİ, DAYANIŞMA VE EMPATİ İLE ZORLUKLAR BİRLİKTE AŞILIYOR

ATSO HEYETİNDEN AĞAÇÖREN, SARIYAHŞİ VE ORTAKÖY’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.