Çürük diş çene kistinin habercisi mi?

HABER 26.12.2019 14:04:00
Çürük diş çene kistinin habercisi mi?

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Osman Çetin,  çenede görülen tümör ve kistlerin diş çürüklerinden kaynaklanabileceğini belirterek ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Basit bir diş çürüğü ihmal edildiği takdirde dişin köküne kadar tüm dokular iltihaplandıktan sonra kemik etrafında oluşumların başladığını söyleyen Çetin, “lezyon dediğimiz toplu iğne başı büyüklüğünde bir enfeksiyon belli bir süre sonra büyüyerek kiste dönüşüyor” dedi. Kistin içinde bir sıvı oluştuğunu ve bu sıvının kemik içerisinde ilerleyerek tamamen o bölgeyi kaplamaya başladığına dikkat çeken Çetin, “müdahale edilmediği takdirde üst çenede burun ve sinüs gibi göze kadar etkileyen vakalar oluşmaya başlıyor. Bu sıvının alt çenede kulağın önünde başlayan siniri etkilemesiyle hastaların yüzünde uyuşukluklara ve diş köklerinde erimelere sebep oluyor” dedi.

Rutin kontrol erken teşhise yardımcı oluyor

Kistlerin farklı etkenleri olduğuna değinen Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Osman Çetin, “Kistlerin diş kaynaklı ve diş kaynaklı olmayanları var. Tümörlerin iyi huylu ve kötü huylu olanları mevcut. Eğer diş kaynaklıysa dişi çekip oradaki dokuyu temizledikten sonra herhangi bir sorun yaşamıyoruz ama diş kaynaklı olmayanları mutlaka çok büyümeden tedavi etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Hastalar kontrolden çıkmış bir kistle karşılaşmak istemiyorlarsa senede en az iki kere diş kontrolü yaptırmaları gerektiğini söyleyen Çetin, erken teşhisin tedaviye yardımcı olacağını kaydetti.

Anahtar Kelimeler: Çürük kistinin habercisi ?

MİLLETVEKİLİ ALTINSOY’DAN POLİS HAFTASI KUTLAMA MESAJI

Aksaray'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı

Kişisel veri güvenliğine ve dijital mahremiyete önem verilmeli

AKSARAY BELEDİYESİ’NİN ÇEVRE DOSTU KAMPANYASI İLE BİR AYDA 2. 335 KİLOGRAM ATIK YAĞ TOPLANDI

MEDAŞ BİNASI ALTI YENİ PROJE İLE 2 KATLI OTOPARK OLACAK

AKSARAY BELEDİYESİ ZABITA EKİPLERİNDEN 10 NİSAN POLİS GÜNÜNE ANLAMLI SÜRPRİZ

AKSARAY'DA NİSAN AYINDA KAR SÜRPRİZİ

  • BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    38,02% 0,49
  • EURO

    42,88% 1,35
  • GRAM ALTIN

    3933,97% 1,62
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,00

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.