Bursa Büyükşehir'den UNESCO mesaisi

Bursa Büyükşehir'den UNESCO mesaisi

GÜNDEM 31.01.2021 13:37:12
Bursa Büyükşehir

BURSA (İGFA) - Tarihi ve kültürel değerleri, doğal zenginlikleri ve turizm potansiyeli ile Bursa’nın turizmden aldığı payı artırmak için yoğun çaba harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin uluslararası alanda tanıtımı için yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda hazırlanan “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” isimli adaylık dosyasıyla 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ı evrensel miras haline getiren Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olabilmek için de çalışmalara hız verdi. Zanaat ve Halk Sanatları dalında bu ağa dahil olmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, bu yolda atılacak adımları ve yapılacak çalışmaları belirlemek amacıyla konunun taraflarını bir araya getirdi.

YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Paydaş Toplantısı’na zanaat ve halk sanatları alanında kamu kurum temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile zanaatlar katıldı. Konunun tüm boyutlarıyla ele alındığı üç gün süren yuvarlak masa toplantılarında yol haritası belirlendi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da konunun paydaşlarıyla bir araya geldiği toplantıda Büyükşehir Belediyesi olarak hedeflerini açıkladı.

Mayıs ayında Türkiye’den 2 kentin daha UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na aday olarak belirleneceğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Kasım ayı gibi de hak kazanan şehirler ilan edilecek. Ağdaki şehirler, tarihi ve kültürel geçmişleri ile çeşitli kültürel aktörlerini bir arada bulunduran, dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını keşfeden ve üreten, kendi yeteneklerini ve enerjilerini yönlendirecekleri alanlara hâkim olan ve 21. yüzyılın mevcut sorunlarına kültürel potansiyeli ile cevap veren şehirlerdir. 2021 yılında UNESCO Milli Miras Komisyonu'na Yaratıcı Şehirler Ağı’na "zanaat ve halk sanatları" temasında başvuru yapılması için çalışmalarımızı başlattık. Çünkü bu konuda zengin bir geleneğimiz var. Çinicilik, ipekçilik, karagöz gölge oyunu, kaşıkçılık, çorapçılık, saraçlık, semercilik, havluculuk, bıçakçılık, çömlekçilik, çarıkçılık, kasnakçılık, hasırcılık, yorgancılık, iğne oyası, yatık/matara yapımı, kündekârî sanatı, süpürgelcilik, fıçıcılık, alem sanatı ve takunyacılık gibi meslekler… Ben bu geleneksel değerlerimizi de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı ile evrensele taşıyacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

6 TÜRK ÜYESİ VAR

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, üye şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirebilecekleri 7 tema etrafında şekillendirildi. Temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlendi. 246 üyesi bulunan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na bugüne kadar Türkiye’den İstanbul (Tasarım), Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar (Gastronomi), Kütahya (Zanaat ve halk sanatları) ve Kırşehir (Müzik) kabul edildi.


Anahtar Kelimeler: bursa büyükşehir'den unesco mesaisi

AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE ÖZEL ÇOCUK TİYATROSU ETKİNLİĞİ

Eski Tip Sürücü Belgelerini Yenileme Süresi 31 Temmuz 2025’e Uzatıldı

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Aksaray Barosu’ndan Anlamlı Açıklama

Somuncu Baba ‘Rûz-i Vuslat-Kavuşma Günü’ Aksaray’da Anılıyor

BAŞKAN DİNÇER: "GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ŞEHRİMİZE DEĞER KATIYORUZ"

Aksaray'da Kaçakçılık Operasyonu: Çok Sayıda Malzeme Ele Geçirildi

Aksaray’da 18 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs JASAT Operasyonuyla Yakalandı

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.