Bizim Yunus Sempozyumu Ortaköy İlçesi Yunus Emre Kültür merkezi'nde gerçekleşti

Aksaray kent haber

HABER 26.05.2021 23:36:00
Bizim Yunus Sempozyumu Ortaköy İlçesi Yunus Emre Kültür merkezi

Aydoğdu”keşke onu anlayabilseydik.”
Vefatının 700. Yılında”Bizim Yunus Sempozyumu” programı Aksaray’ın Ortaköy ilçesi Yunus Emre Kültür Merkezinde düzenlendi.
(Aksaray Olay Haber) Betül Teke - Emre Doğan:UNESCO tarafından Yunus Emre yılı ilan edilen  2021 yılında,Aksaray’da yapılan çeşitli etkinlikler göz doldurdu.Etkinliğin 2'ncisi de  Aksaray ili Ortaköy ilçesinde düzenlenen, Yunus Emre sempozyumu  oldu. 
Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi, Aksaray Üniversitesi ve Ortaköy Kaymakamlığı tarafından organize edilen 2.Uluslararası "Bizim Yunus Sempozyumu"nun açılışı, Ortaköy Yunus Emre Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program,Kur'an-ı Kerim tilaveti okunması ile devam etti. 
Aksaray Üniversitesi Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan sempozyuma ait sunumların ardından klip gösterimi, ASÜ'de eğitim gören farklı ülkelerden gelen öğrencilerin hazırladığı şiir dinletisi yapıldı. Yunus Emre'nin medeniyet ve kardeşlik üzere kaleme aldığı şiirleri ile yapılan açılışta sempozyumun genel tanıtımı yapıldı.
Sempozyumda bir konuşma yapan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu” Kinin öfkenin,nefretin  ve sevgisizliğinin  zirve yaptığı, dünyanın cinnet geçirdiği bir dönemde,İç Anadolunun incisi Aksaray ili Ortaköy ilçesinde, Yunus Emre’nin sevgisi anlamak ve anlamlandırmak için bir araya geldik.
Yunus Emre, Anadolu'ya Türk İslam Coğrafyasının, hatta tüm insanlığa mal olmuş bir şair, aşkın ve sevginin sembolü bir gönül adamıdır. Peki, Yunus sadece diyar diyar gezen, ulu Türkçesiyle şiirler yazan bir halk ozanı mıdır? Eğer böyle bakarsak yanılmış, hatta Yunus Emre'ye haksızlık etmiş oluruz. Ah keşke onu anlayabilsek, gönül kırmamayı bir becerebilsek. İşte o zaman dünya daha iyi yaşanabilir, daha güzel bir hale gelir,Aksaraylılar olarak Yunus'un bizdeki yeri çok farklıdır.
Yunus, bu toprakların manevi ikliminde doğmuş, bu topraklarda yaşamıştır. Dolayısıyla hemşehrimiz ve 'Bizim Yunus'tur. Aksaray'ın dünya kültür ve medeniyetine kazandırdığı önemli bir değerdir. Bu topraklar, Yunus'un irfan arayıp hikmet bulduğu topraklardır. Çünkü Tapduk Emre buradadır, Hacı Bektaş-ı Veli yanı başımızdadır. Buğday almak için götürülen alıç, dergaha taşınan düz odunların meşe ormanları buradadır. Hacı Bektaş Velayetnamesinde sıkça geçen ve Yunus'un köyü olan Sivrihisar burada, bizim Güzelyurt ilçemizdedir. Yunus'un şiirlerindeki duru ve berrak Türkçesi hala hemşehrilerimizin dilinde ve yaşayan kelimelerdir,Yunus Emre bizim sadece geçmişimiz değildir. Aynı zamanda geleceğimizdir,Çünkü, bir kültür emperyalizmi yaşıyoruz. Buna karşı kuracağımız en güçlü savunma hattı öncelikle dilimizi korumaktır. Maalesef dilimizde çoraklaşma yaşıyoruz. Yabancı dile verilen aşırı önem, dilimizi gölgede bırakıyor. Vatanı önce dil sonra ordu bekler. Türkçemize sahip çıkmak en büyük sorumluluğumuzdur. İşte bu aşamada, arı, duru Türkçesi ile Bizim Yunus yol göstericimiz olacak. Bizi geleceğe güvenle taşıyacak" şeklinde konuştu.


AKSARAY BELEDİYESİNDEN 23 NİSAN’A ÖZEL ÇOCUK ŞENLİĞİ

ATSO ÜYELERİ TÜYAP’TA YAPI FUARINA KATILDI

BAŞKAN DİNÇER, KOLTUĞUNU ÇOCUKLARA BIRAKTI

BELEDİYE BAŞKANI DR. EVREN DİNÇER’İN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI

23 NİSAN BAĞIMSIZLIK İDEALİNİN MİHENK TAŞIDIR

AKSARAY TİCARET MERKEZİNE KAVUŞUYOR

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kapadokya’nın girişinde dünyaca ünlü Ihlara Vadisi'nde doğa yürüyüşü yapıldı

  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2418,54% -0,46
  • Ç. ALTIN

    3987,48% -0,76

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.