Tarih: 28.04.2025 17:08

BETOYA, depreme dayanıklı panel duvar üretecek

Facebook Twitter Linked-in

Sürekli depremlerin yaşandığı ülkemizde kentsel dönüşüm projeleri son dönemde hız kazanırken, sektörünün öncü firmaları arasında yer alan Betoya, bu projeler için depreme dayanıklı panel duvar üretimine başlayacak. Prefabrik yapı elemanları üretiminde Ege Bölgesi’nin en büyük tesislerinden biri olan Betoya, Ar-Ge’ye verdiği özel önem sayesinde geliştirdiği yüksek teknolojili yeni ürünü ile sektörde fark yaratmaya hazırlanıyor.

Yatırım başladı

Betoya Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm ve dayanıklı yapı ihtiyacına çözüm sunacak panel duvar üretimi için tesis yatırımlarına başladıklarını belirtti. 82 bin metrekare açık, 30 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Betoya’nın, günlük 200 metreküp beton üretim kapasitesiyle bölgede lider konumda olduğunu ifade eden Dönmez, “Şirketin üretim kapasitesini artırmak ve ürün gamını genişletmek için tam otomasyon sistemine sahip yeni bir tesis kurmaya hazırlanıyoruz. Yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alanda yapılması planlanan panel duvar üretim tesisi için yeni beton santrali kurduk” dedi.

Dönmez: “Panel duvarlar işçilik ve zamandan kazandıracak”

Panel duvar üretiminin Türkiye’de bir ilk olacağını ifade eden Dönmez, “Bu duvarlar taşıyıcı özellikte, ısı izolasyonlu, depreme dayanıklı ve montaja hazır olacak. Bu sistem sayesinde hem zamandan hem işçilikten tasarruf sağlanacak. Ürün konvansiyonel inşa yöntemlerine göre önemli maliyet avantajları sunuyor. Panel duvarlar iç ve dış cephede kullanılabiliyor. Projeye uygun üretim yapılacak ve tesisat boşlukları üretim sırasında panellere entegre edilecek. Böylece hem daha az personel ihtiyacı olacak ve olası iş kazaları azalacak hem de zamandan tasarruf sağlanmış olacak. Ayrıca üretim hava koşullarından asgari düzeyde etkilenecek. Bu ürün özellikle kentsel dönüşüm süreçlerine hız kazandıracak. Panel duvar sistemleriyle hızlı ve güvenli inşa mümkün olacak. Ancak bu sistemin yaygınlaşabilmesi için mimari projelerin bu yeni teknolojiye uygun şekilde tasarlanması ve kamuoyunun bu sisteme alışması gerekiyor” diye konuştu.

Dönmez: “Kentsel dönüşüm hala çok yavaş”

Türkiye’de kentsel dönüşümün hâlâ yeterli hızda ilerlemediğini dile getiren Dönmez, “Kentsel dönüşüm, depremden sonra gündeme geliyor. Oysa bu bir öncelik olmalı. Sağlam zeminli alanlara yönelim teşvik edilmeli. Halkın uzlaşısı ve kamunun yönlendirici tutumu bu süreci hızlandırabilir” dedi.

Dönmez: “Sektörde alım talepleri erteleniyor”

Betoya’nın çatı şirketi Kuryap bünyesinde konvansiyonel inşaat faaliyetlerinin de sürdüğünü ifade eden Dönmez, “Montrö’de bir rezidans, Marmaris Selimiye’de ise bir otel projemiz devam ediyor, Manisa da ticari gayrimenkul projemize başlıyoruz. Kendi arsalarımız üzerinde yapsat modeliyle projeler geliştirmeyi sürdürüyoruz” dedi.

İnşaat sektöründe son dönemde maliyetlerin enflasyonun altında kaldığını ancak yüksek faizlerin alımları ertelediğini belirten Dönmez, “İnsanlar yüksek faiz nedeniyle yatırımlarını erteliyor. Ancak nüfus artışı ve göçle birlikte konut ihtiyacı devam ediyor. Talep ertelense de asla bitmiyor” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —