Barajlar 10 yılın en düşük ikinci seviyesinde: Musluğu 20 saniye boyunca açık tutmayın

HABER 26.03.2020 23:18:00
Barajlar 10 yılın en düşük ikinci seviyesinde: Musluğu 20 saniye boyunca açık tutmayın

Aksaray’da barajlardaki doluluk oranı iki yıl  önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 daha az seviyede. Corona virüsü salgını nedeniyle ilerleyen günler için su tasarrufu uyarısında bulunan Yeşil Doğa Derneği  su seviyesinin yaz döneminde sorun olabileceğini söyledi.


Geçen yılın aynı döneminde barajlardaki doluluk oranı yüzde 94 seviyesindeyken, bu yıl ise barajlardaki doluluk yüzde 40.00  Bu aynı zamanda son 10 yılın en düşük ikinci seviyesi.

Eller yıkanırken su tasarrufuna dikkat’
Yeşil Doğa Derneği Başkanı Abdulkadir Ay  Coronovirüs dolaysıyla harcanan  su kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin orta Anadolu kesimleri, 2019 yılında da gerçekten az yağış almıştı. Önümüzde nisan, mayıs ayları var. Dolayısıyla yağışlar gittikçe azalıyor Aksaray genelinde. Ellerimizi uzmanların söylediği şekilde sabunlu suyla yıkamamız gerekiyor. Ama burada su kullanımına dikkat etmezsek şu anda barajlardaki su seviyesi önümüzdeki yaz döneminde düşerek bizim için sıkıntılı bir dönem oluşturabilir”.
Eller yıkanırken musluğun açık bırakılmaması gerektiğini belirten Ay su israfını şöyle anlattı: “Diyelim ki musluğumuzu normal seviyede açarak 20 saniye boyunca elimizi sabunlarken açık bıraktık. Bu esnada iki litre civarında su harcamış oluyoruz. Aynı deneyimizi, yine 20-25 saniye ellerimizi sabunlamak şartıyla şu şekilde yaptık; musluğumuzu kapatıp ellerimizi iyice sabunladıktan sonra, musluğu açıp ellerimizi yine yıkadık. Böylece musluk tazyikli akarken harcadığımız suyun, yaklaşık 6’da 1’ini, yani 300 ml su harcadık. Bunu Aksaray geneli düşündüğümüz zaman, her el yıkamada su tasarrufu ya da su israfı yapabiliriz.” Dedi

Dsi yetkililerinin hafif kurak kuralları uyguladığı Aksaray Geçen yılın kuraklığıyla hemen hemen aynı olduğu ancak iç açıcı durum olmadığını bildirdiler Mamasun Barajının %40 oranında dolabildiği bunun 10 yıl önce % 80 civarında olduğu biliniyor birde şehir içme suyunun büyük bölümünün barajdan karşılandığını düşününce gelecek için su tasarrufu yapmanın zamanı dediler
Öte yandan Belediye yetkilileri Aksaray’a günlük verilen su miktarında dikkate değer bir artışın olmadığını, hijyen nedeniyle su kullanımında bir artış olsa bile özellikle lokanta yada çay ozakları gibi işyerlerinde kullanılan su miktarında düşüş olduğunu, bunun da durumu dengelediğini söyledi.


AKSARAY BİLİR, EVREN BAŞKAN SÖZ VERİRSE YAPAR

5 BİN ÖĞRENCİYİ HAYAL ETTİĞİ BAŞARIYA KAVUŞTURAN AKSARAY BELEDİYESİ, AYT VE TYT KURSLARINA DEVAM EDİYOR

31 MART GERÇEK BELEDİYECİLİĞİN MİLADI OLACAK

AKSARAY BELEDİYESİ GÜNLÜK 25 TON ATIĞI GERİ DÖNÜŞTÜREREK ÜLKE EKONOMİSİNE KATMA DEĞER SAĞLIYOR

YENİ DÖNEMDE HER MAHALLEYE BİR ÇOCUK KREŞİ VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN AKSARAY'DA COŞKULU KALABALIĞA HİTAP ETTİ

AMBER RENGİ AYDINLATMALAR HACI BEKTAŞİ KURŞUNLU CAMİİ’NİN İHTİŞAMINI ORTAYA ÇIKARTTI

  • BIST 100

    8978,43%1,95
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.