Tarih: 18.06.2019 12:24
Balik avlanma sezonu acildi
Balık avlanma sezonu açıldı
Su ürünleri kaynaklarımızdan ekonomik olarak yararlanmak, üretimi ve su ürünlerinin ihracatını artırmak üzere, deniz ve içsularımızdaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması, ekonomik türlerin geliştirilmesi ve su ürünleri kalkınma plan hedeflerine ulaşılmasını sağlamak amacıyla,1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Su Ürünleri Yönetmeliği gereğince, 01/09/2016 ? 31/08/2020 tarihleri arasındaki avlanma döneminde geçerli olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayımlanmış olan Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 4/1 ve Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünlerini Avcılığını Düzenleyen 4/2 Numaralı Tebliğleri gereğince Aksaray ili dâhilinde bulunan içsularda uygulanacak kurallar belirlenmiştir.
Aksaray ili dahilindeki iç sularda uygulanan avlanma yasakları 15 Haziran tarihinde sona erdi. Aksaray valiliği konu ile ilgili bir basın açıklaması yaparak şu bilgileri verdi : ?2019 yılı su ürünleri avlanma sezonu açılmıştır. Bu kapsamda Aksaray`da bulunan iç sularda avlanma yapacak olan su ürünleri avcılarının uyması gereken kurallar aşağıdaki gibidir.
AMATÖR (SPORTİF) AVCILARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR
Amatör balıkçılık: Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliği demektir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, tebliğde belirtilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçerli olmak üzere, İl Müdürlüklerince "Amatör Balıkçı Belgesi" verilir.
İlimizdeki içsularda bulunan balık türlerinden bir günde avlanabilecek miktar ve balık boyu limitleri aşağıdaki gibi olacaktır.
Balık Türü Günlük Limit Boy Limiti (En Az)
Sazan 5 Adet 40 Cm
Sudak 10 Adet 26 Cm
Yayın 1 Adet 90 Cm
Kadife 10 Adet 26 Cm
1-Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
2-% 5 küçük boylara izin verilir. Adet cinsinden limit verilen türlerde kg cinsinden limitlere bakılmaz. Kg cinsinden limit verilen türlerde, avlanılan tür tek veya karışık olsun 5 kg`ı geçemez
3-Sayı ve ağırlık sınırlamasına tabi türlerin karışık olarak avlandığı durumda, sayı sınırlamasına tabi türün avlanabileceği adetten fazla olmaması şartıyla, avlanan en büyük balık hariç tutularak geri kalan balıkların toplam ağırlığı 4 kg`ı geçemez.
4-Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (germe, uzatma, sürütme, serpme, pinter, çevirme, tırıvırı gibi) amatör avcılıkta kullanılması yasaktı
5-Bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı madde, karpit, sönmemiş kireç, balık otu vs.`nin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır.
6-Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemlerinin amatör avcılıkta kullanımı yasaktır.
7-Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması yasaktır.
8-İçsularda özel avlanma izni gerekmeyen yerler haricinde gün içinde av saati sınırlaması yoktur.
9-Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir.
10- Ihlara Çayında her türlü balık avcılığı yıl boyu yasaktır
11- Bozkır Baraj Gölünde yıl boyunca ticari avcılık yapılması yasaktır
12- Mamasın Baraj Gölü su ürünleri istihsal hakkı (gümüş balığı için) 07.03.2018 tarihinde yapılan ihale neticesinde S.S. Gücünkaya-Gökçe-Çatalsu Su Ürünleri Kooperatifi tarafından 5 (Beş) yıl süre ile kiralanmıştır.
Yukarıda belirtilen esaslara aykırı hareket edenlere 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun 36`ncı maddesi gereğince İdari Para Cezası uygulanır?.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —