AYHAN EREL KÜRSÜDEN İNMİYOR

İYİ PARTİ AKSARAY MİLLETVEKİLİ AYHAN EREL AKSARAYIN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ…

HABER 7.12.2020 15:43:00
AYHAN EREL KÜRSÜDEN İNMİYOR

Yoğun mesaisine meclis çalışmalarıyla devam eden İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL Aksaray’ın sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Geçtiğimiz günlerde Aksaray da bir takım ziyaretlerde bulunan ve sorunları yerinde dinleyen Milletvekili Ayhan EREL TBMM’de Aksaray’ı ve Aksaray’ın ihtiyaçlarını dile getirdi.
Genel kurula hitaben gündem dışı konuşan ve Aksaray için atılması gereken adımları kürsüde dile getiren EREL, ilimizde yaşanan tarım faaliyetlerinde ki sorunları, yılan hikayesine dönen Ortaköy-Aksaray arasındaki kara yolunu, yapılamayan arıtma tesisini ve demir yolunu anlattı…  

Milletvekili EREL’in yapmış olduğu konuşma şu şekilde;
Tarım sektörü ülkemizin en stratejik sektörlerinden biridir. Gıda açısından hayati önem taşımanın yanı sıra gerçekleştirdiği ihracatla da dış ticaret açığımızın kapatılmasına katkı sağlamaktadır. Bunu sağlayan, mavi gök ile yani kızgın güneş ile kurak toprak arasında elleri nasırlı, yürekleri vatan sevdalısı, umutları kararmış, hayalleri bulut olmuş çiftçilerimizin sorunları Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar başkanlığında, Aksaray ziraat odaları başkanlarıyla masaya yatırılmış; özelde Aksaray'ımızın, genelde ülkemizin tarımdaki genel sorunları ve talepleri tespit edilmiştir.
    Ben bu sorunları ve talepleri bir kere de milletin kürsüsünden ilgili ve yetkililere yüksek sesle duyurmak istiyorum: Tarım temel girdileri olan gübre, zirai ilaç, tohum, elektrik, akar yakıt fiyatlarındaki artış çiftçilerimizi canından bezdirmiştir. Bu temel girdilerin aşırı fiyat artışları denetlenerek kontrol altına alınmalıdır. Aksaray'ımızda ağırlıklı olarak kuru tarım yapılmaktadır. Sulu tarım yapan üreticilerin büyük çoğunluğu yer altı sularıyla arazilerini sulamaktadır. Sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının çok artması, faturaların her ay gelmesi çiftçimizi çok zorlamaktadır. Elektrik fiyatlarının makul seviyeye düşürülmesi, Güneydoğu'daki teşviklerin İç Anadolu'ya uygulanması, elektrik faturalarının dönemsel olarak ya da altı ayda bir olarak düzenlenmesi çiftçilerimizi kısmen rahatlatacaktır. Sulama kooperatifleri sahasında bulunan ve çiftçinin kendi imkânlarıyla açtığı kuyulardan alınan ücret fazladır, düşürülmesi gerekmektedir. Ruhsatsız kuyulara Devlet Su İşleri tarafından ruhsat verilmemektedir. Bu kuyulara bir defaya mahsus af getirilerek ruhsat verilmesi faydalı olacaktır. Tarımsal desteklerin günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesi talep edilmektedir.
Buğday ve arpadan elde edilen gelir 2020-2021 dönemi için artan girdilerin altında kalmaktadır. Ürünlerde alım garantisinin ve fiyat istikrarının olmaması çiftçileri zorlamaktadır. Piyasa düzenleyici kuruluşların devreye girerek bu sorunları çözmesi gerekmektedir. Burada bütün milletvekilleri -1'inci parti hariç- üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifine ve Ziraat Bankasına olan borçlarının yapılandırılması hususunda bas bas bağırdıkları hâlde maalesef, olumlu bir cevap gelmemiştir. Üreticiler Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçların faizsiz olarak yapılandırılmasını talep etmektedirler. Yine, tarım BAĞ-KUR primi yüksek olup makul seviyeye çekilmesini ve ödemelerin kolaylaştırılması gerektiğini söylüyorlar. Yem fiyatları yüksek, et kesim fiyatları oldukça düşük; bunda da yem fiyatlarının düşürülmesini ve kesim fiyatlarının ise yükseltilmesi talebi var. Süt fiyatları günün şartlarına göre çok düşük. "Ulusal Süt Konseyi sanayicinin yanında, üreticinin de yanında olmalı." deniliyor ve süt fiyatları belirlenirken süt birliklerinin görüşü alınsın isteniyor.
    Yine, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olmak isteyen çiftçilerden muhtardan imza alınma zorunluluğu ortadan kaldırılmalı, direkt Ziraat Odasına kayıt olabilmelidir.
    Yine, bu yıl İç Anadolu Bölgesi'nde patates üreticileri perişan olmuştur; ürünleri tarlada kalmıştır, satanlar ise maliyetini dahi karşılayamamıştır. Alım politikaları gözden geçirilerek üreticilerin mağduriyetine son verilmelidir.
    İlim Aksaray'da maalesef, 250 bini aşan merkez nüfusuna rağmen hâlen yeterli bir arıtma tesisi bulunmamaktadır. Arıtma tesisinin olmadığı bölgede vatandaşlarımız hem pis kokulara hem de çevre kirliliğine maruz kalmaktadır. Yılan hikâyesine dönen Ortaköy-Aksaray arasındaki kara yolunun 17 Aralıkta ihale edileceğini duyduk. Bugüne kadar yanılmıyorsam 7-8 tane ihale oldu, maalesef ihalenin ötesine geçmedi, Ortaköylüler bu sefer ihaleyle birlikte yolun da bitirilmesini talep etmektedirler. Yine, yılan hikâyesine dönen demir yolunun da bir an önce bitirilmesini ve Aksaray'ımızın Mersin ve İskenderun Limanı'na bağlanmasını beklemektedirler.
    
    Yerelde Aksaray'ın sorunlarını çözmek için canla başla çalışan başta Sayın Valimiz olmak üzere, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimize, İl Genel Meclisi Başkanımıza, değerli bürokratlara teşekkür ediyoruz ama yerel yöneticilerin çaba ve gayretleri bir noktada bitmektedir, genel idarenin Aksaray'ın sorunlarına eğilmesini de bekliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.


Anahtar Kelimeler: AYHAN KÜRSÜDEN İNMİYOR

AK PARTİ GENEL MERKEZ YEREL YÖNETİMLER BAŞKAN YARDIMCILARINDAN BAŞKAN DİNÇER’E TEBRİK ZİYARET

TEMİZ VE NEZİH BİR ŞEHİR İÇİN 48 MAHALLEDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI RUTİN OLARAK YAPILIYOR

TÜBİTAK Projeleri Sergisi açıldı

IHLARA VADİSİ CAM TERAS ADRENALİN VE GÖRSEL ŞÖLEN SUNMAYA HAZIRLANIYOR

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDE SEVGİ, DAYANIŞMA VE EMPATİ İLE ZORLUKLAR BİRLİKTE AŞILIYOR

ATSO HEYETİNDEN AĞAÇÖREN, SARIYAHŞİ VE ORTAKÖY’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ

AKSARAY BELEDİYESİNDEN EMEKLİLERE ÜCRETSİZ KUAFÖR HİZMETİ

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,44% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,55
  • GRAM ALTIN

    2440,92% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.