Baro Başkanı Ferit Köse: "Adalet Sisteminin Temel Taşları Korunmalı"
Aksaray Baro Başkanı Ferit Köse, 2024-2025 adli yılının açılışı vesilesiyle yaptığı konuşmada, adli yılın sadece bir takvim başlangıcı değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğü, adaletin tesisi ve insan haklarının korunması yolunda atılacak kararlı adımların dönemi olduğunu vurguladı. Köse, bu yeni adli yılın, adalet arayışındaki her birey için umut ve yenilik getirmesini dilediğini belirtti
.
Konuşmasında, baroların ve avukatların adalet sisteminin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu ifade eden Köse, savunma hakkının demokratik bir toplumun teminatı olduğunu, avukatların ise bu hakkın en güçlü savunucusu olduğunu söyledi. Savunma hakkının, bireylerin adalet önünde eşit bir şekilde temsil edilmesi anlamına geldiğini ve aynı zamanda toplumun vicdanının sesi olduğunu vurguladı.
Köse, avukatların adaletin tecellisi için mücadele ettiğini ve bu kutsal görevi yerine getirirken karşılaştıkları zorlukların, toplumun ve devletin de sınavı olduğunu ifade etti. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına dikkat çeken Köse, bu iki ilkenin, toplumsal güvenin ve adaletin sağlanmasının en büyük güvencesi olduğunu belirtti. Hukukun üstünlüğü ilkesinin demokratik bir toplumun temel direği olduğunu hatırlatan Köse, bağımsız yargı için savunma mesleğinin itibarının korunmasının önemine değindi.
Yeni adli yıla girerken, savunma mesleğinin karşı karşıya olduğu zorlukların farkında olunması gerektiğini belirten Köse, avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden yurttaşların adalet talebine yanıt vermenin mümkün olmadığını söyledi.
Köse, barolar olarak yeni adli yıldan beklentilerini de sıraladı:
Hukuk fakültesi sayısının ve kontenjanlarının kontrol altına alınması,
Stajyer avukatların, hakim ve savcı yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmelerinin sağlanması,
Önleyici avukatlık modelinin geliştirilmesi ve meslek alanlarını genişletecek yasal düzenlemeler yapılması,
Kamu avukatlarının özlük haklarının mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmesi,
Bağlı çalışan avukatların hakları bakımından kanuni düzenlemeler yapılması,
CMK Ücret Tarifesi'nin mesleğin onuruna uygun olarak belirlenmesi,
Yargı faaliyetlerinde KDV oranının düşürülmesi ve CMK ile Adli Yardım sistemlerinde tamamen kaldırılması,
Avukata yönelik şiddet vakalarının önlenmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılması.
Köse, son olarak, hakim ve savcı meslektaşlarının da çalışma standartları ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, adalet sisteminin tüm paydaşlarının daha iyi koşullarda çalışmasının sağlanmasının önemini vurguladı.