HACI BEKTAŞ ZAVİYESİ Susadı köyü,
Aksaray ili nevşehir yolu 32.km den Ekecik köyleri ortaköy tarafına döndüğünüz zaman 8 km sonra ayrılan bir yol 1 km sonra Susadı köyüne varırsınız.Susadı Köyü Eski Bizans yerleşim alanına Selçukluların kurduğu Osmanlı döneminde önemli bir geçit son Selçuklu Moğol savaşlarının geçtiği önemli bir alan.
Bu köyün içerisinde Kitabesi olmadığı için yapım zamanı tam olarak bilinmeyen Karamanoğulları döneminde yapıldığı düşünülen Osmanlı dönemi kayıtlarında net olarak kimlerin ikamet ettiği kimlere ait olduğu yazılı olan önemli bir ilim merkezi,1900 lü yıllarda içindeki çini süslemelere istanbulda bir müzeye götürüyoruz denilerek çalınmış içindeki duvarlara sahip çıkamamışız bari duvarlarına sahip çıkalım,Tarihçi Bekir Denize Hocam Şunları yazmış zaviye hakkında;
Ankara’da Kadim Kayıtlar Arşivi’nde (Kuyud-ı Kadime Arşivi / K.K.A) 565 numarada kayıtlı H. 906 (M.1500-1501) tarihli İkinci Bayezid defterinde Aksaray vakıfları arasında Aksaray’a bağlı Susadı Köyü’ndeki Hacı Bektaş zâviyesi ‘de yer almaktadır. Bu belgenin Türkçe açıklaması şöyledir:
“Susadı Köyü’nde Hacı Bektaş Zâviyesi. Allah aziz sırrını, mukaddes etsin. (İkinci Bayezid zamanında) zaviyenin tasarrufu Hacı Hamza’nın elinde idi. Bu hususta Osmanlı Şehzâdesinin berâtı vardır. Burada dedelerinden beri alın teriyle bir zâviye yaparak gelene gidene hizmet ederlermiş. Bunlar deden oğula bu zâviyede şeyh olagelmişlerdir”.
Buraya şunlar gelir olarak vakfedilmiştir:
1- Gencik yanında Kayser viranı denilen yer.
2- Eyüphisarı nahiyesinden, Hisar Karyesinden yarım bağ.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.