Aksaray Üniversitesi’nden TÜBİTAK Destekli Proje: Mayaların Parabiyotik ve Postbiyotik Potansiyeli Araştırılacak
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim Kahve, mayaların parabiyotik ve postbiyotik potansiyelini araştırmaya yönelik bir projeyi hayata geçirecek. Proje, TÜBİTAK tarafından destekleniyor.
Dr. Kahve, probiyotiklerin sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu ancak bazı olumsuz etkiler de yaratabileceğinin anlaşıldığını belirtti. Bu nedenle son yıllarda parabiyotik ve postbiyotik kavramlarının ortaya çıktığını vurgulayan Kahve, bu biyotiklerin yalnızca sindirimi desteklemekle kalmayıp bağışıklık sistemine de katkı sağladığını ifade etti.
“Araştırmalar daha çok laktik asit bakterilerine odaklanırken, mayaların potansiyelinin göz ardı edildiğini fark ettik. Çalışmamızda, GRAS statüsündeki Kluyveromyces lactis maya suşlarının probiyotik özelliklerini belirleyip, umut vaat eden suşlardan elde edilen parabiyotik ve postbiyotiklerin fenolik içeriklerini ve antioksidan aktivitelerini inceleyeceğiz.”
Ayrıca araştırma ekibi, bu biyotiklerin 10 farklı gıda kaynaklı patojene karşı antibakteriyel etkilerini laboratuvar ortamında test edecek. Böylece parabiyotik ve postbiyotiklerin gıda endüstrisindeki potansiyel rolleri ve sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dair önemli veriler ortaya konulacak.
Projede, Dr. Furkan Aydın ve Dr. Emrah Dikici de araştırmacı olarak yer alacak.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Dr. Kahve ve ekibini TÜBİTAK desteği nedeniyle tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.