AKSARAY BELEDİYESİ SIFIR ATIK AYRIŞTIRMA MERKEZİ İÇİN İLK ADIMI ATTI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI PROJEYE 2 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ SAĞLADI BAŞKAN DİNÇER “HEDEFİMİZ ATIKLARI GERİ DÖNÜŞTÜREREK EKONOMİYE KAZANDIRMAK”

HABER 6.03.2021 13:50:00
AKSARAY BELEDİYESİ SIFIR ATIK AYRIŞTIRMA MERKEZİ İÇİN İLK ADIMI ATTI

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’in girişimleri sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığından sağlanan hibe kaynaklarıyla Aksaray Belediyesi ‘Toplama Ayırma Tesisi (TAT) ve I. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ Projesi için ilk adım atıldı. Hacılar Harmanı Mahallesine yapılması planlanan tesis için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Aksaray Belediyesine 2 Milyon TL’lik destek sağladı. Belediye Başkanı Evren Dinçer, tesisin 2021 yılı içinde devreye alınacağını bildirdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında Aksaray Belediyesi geri kazanılabilen atıklarının toplanması ve ayrıştırılmasına yönelik faaliyet alanını genişletiyor, alt yapısını güçlendiriyor.

 

Sıfır Atık Projesinde örnek projeleri hayata geçiren Aksaray Belediyesi, daha önce kumbara uygulaması başlatmış ve ambalaj atıklarını kaynağından ayrı toplamak için şehrin birçok noktasında Atık Getirme Merkezleri yerleştirmişti.

 

Aksaray Belediyesi, çevre kirliliği önlemek ve atıkları tekrar ekonomiye kazandırmak için başlattığı Toplama Ayırma Tesisi ve 1. Sınıf Atık Getirme Merkezinin yapımı için ihale sürecini başlattı ve geçtiğimiz günlerde ihale tamamlandı. Yapım maliyeti 4 Milyon 750 Bin Lira olan tesis, Hacılar Harmanı Mahallesine 8 Bin metrekare alan üzerine inşa edilecek.

 

Belediye Başkanı Evren Dinçer, Toplama Ayırma Tesisi projesi için Çevre Şehircilik Bakanlığına hibe başvurusu yapıldığını aktararak “Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Bey ile yaptığımız görüşme sonunda projemize, bakanlık kaynaklarıyla 2 Milyon hibe desteği sağlandı. Çevre kirliğinin önlenmesi amacıyla başlattığımız projemize Bakanımızın vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Aksaray Belediyesi Toplama Ayırma Tesisi ve I. Sınıf Atık Getirme Merkezinin 2021 yılı içerisinde tamamlanarak devreye alınacağını belirten Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın 2023 hedefleri arasında atıkların %20 geri dönüştürülmesi hedefleniyor. Biz Aksaray Belediyesi olarak şu anda atıkların %10’nu (30 ton/gün) geri dönüştürmekteyiz. Tesislerimiz ve

kumbara çalışmalarımız tamamlandığında bu hedef en kısa sürede yakalanacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Aksaray Belediyesinin sıfır atık projesini başarılı bir şekilde yürüttüğünü de sözlerine ekleyen Başkan Dinçer, ambalaj atıkları yönetiminin önemli bir süreç olduğunu değerlendirerek “Doğal kaynakların hızla tükendiği dünyamızda, var olan kaynakların özenle kullanılması bir zorunluluk haline geldi. Geri Dönüşebilir atıkların geri kazanımı ile doğal kaynakların korunması ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Sıfır atık yönetimini başarılı şekilde uygulamak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre sunmak için bu projemizi başlattık” şeklinde konuştu.

 

Tesis, Toplama Ayırma Tesisi (TAT) ile I. Sınıf Atık Getirme Merkezi olarak iki ana bölümden oluşuyor.

 

Ayırma bandı, presleme ünitesi, geçici depolama alanlarından oluşan Toplama Ayırma Tesisinde Çok amaçlı eğitim ve sergi salonu, Personel giyinme odaları, Revir, Mescid, Enerji odası, Yemekhane İdari ofisler yer alacak.

 

I. Sınıf Atık Getirme Merkezi içerisinde ise Tesis giriş kontrol Kantar binası yer alacak. Atık Getirme Merkezinde 14 farlı türden ambalaj atığı işlenecek. İşlenen Kağıt ve karton ambalaj atıkları, Plastik ambalajlar, Metal ve metal ürünleri, Cam, Ahşap ambalajlar, Tekstil ürünleri, Akümülatörler, Kurşunlu piller, Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklar, Elektronik ekipmanlar, Sitotoksik ve sitostatik ilaçlar, Yenilebilir sıvı ve katı yağlar, Hacimli atıklar ve Evlerden kaynaklı tehlikeli atıklar ekonomiye kazandırılacak.

 


AKSARAY BELEDİYESİNDEN 23 NİSAN’A ÖZEL ÇOCUK ŞENLİĞİ

ATSO ÜYELERİ TÜYAP’TA YAPI FUARINA KATILDI

BAŞKAN DİNÇER, KOLTUĞUNU ÇOCUKLARA BIRAKTI

BELEDİYE BAŞKANI DR. EVREN DİNÇER’İN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI

23 NİSAN BAĞIMSIZLIK İDEALİNİN MİHENK TAŞIDIR

AKSARAY TİCARET MERKEZİNE KAVUŞUYOR

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kapadokya’nın girişinde dünyaca ünlü Ihlara Vadisi'nde doğa yürüyüşü yapıldı

  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2418,54% -0,46
  • Ç. ALTIN

    3987,48% -0,76

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.