42 Ülkenin Büyükelçileri Aksaray’da

Aksaray’a hayran kaldılar

HABER 9.06.2022 18:38:00
42 Ülkenin Büyükelçileri Aksaray’da

Guetamala Büyükelçisi Jairo David Estrada;

“Dışişlerimiz müsaade ederse Büyükelçiliğimizi Aksaray’a taşımak isteriz”

Aksaray Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen program kapsamında 42 ülkenin büyükelçisi ve elçilik diplomatlarından oluşan heyet Aksaray’a geldi. Aksaray’da gördükleri ilgi, tarihi ve tabi güzelliklerine hayran kaldıklarını belirten büyükelçiler tekrar Aksaray’a geleceklerini kaydettiler. 

Aksaray Valiliğince düzenlenen program kapsamında davetli büyükelçi ve diplomatlar ile ailelerinden oluşan heyeti Vali Hamza Aydoğdu, Güzelyurt Kaymakamı İbrahim Cem Deveci, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu ile birim amirleri karşıladı. Ihlara Vadi başında Mehteran Takımı gösterisini izleyen büyükelçi ve diğer diplomatlarla bir süre görüşen Vali Hamza Aydoğdu; Aksaray'ın kültürel zenginliklerinin dünyaya tanıtılacağını belirtti.

  Polonya, Pakistan, Kore, Özbekistan, Arnavutluk, Moldova, Letonya, Ürdün, Malta, İran, Bulgaristan, Moğolistan, Uganda, Somali, Tanzanya, Peru, Pas, Ekvator, Tacikistan ve Dominik Cumhuriyeti'nin de aralarında bulunduğu 42 ülkeden Aksaray’a gelen büyükelçi ve diplomatların, aileleriyle tarihi ve doğal yerleri görme imkanı bulacağını kaydeden Vali Aydoğdu; Aksaray için tarihi günlerden birisinin yaşandığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere bu ziyaretlerde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Aydoğdu, "Misafirlerimiz bugün Ihlara Vadisi'nden başlayarak Selime Katedrali, Güzelyurt, yeraltı şehirleri, Sultanhanı Kervansaray’ını ziyaret edecek’ dedi.

-Ihlara Vadisine hayran kaldılar

Vali Yardımcısı Mustafa Duruk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan nezaretinde Ihlara Vadisinde doğa yürüyüşü yapan büyükelçiler ve elçilik diplomatları içerisinden Melendiz Çayı’nın aktığı Vadide yer alan kilise ve yaşam alanlarını gezdi. Ihlara Vadisine hayran kaldıklarını belirten heyet üyeleri daha sonra Selime Katedralini gezdi. Güzelyurt İlçesinde Aksaray Üniversitesi tarafından düzenlenen Gastronomi festivaline katılan heyet öğrencilerin yaptığı birbirinden lezzetli yöresel yemekler hakkında bilgi aldı. 

Güzelyurt Cami Kilise ziyaretinin ardından Alanyurt Köyünde çilek tarlasında çilek toplayan büyükelçiler daha sonra Saratlı Aziz Aziz Mercurius Yer altı şehrini gezdi. Yer altı şehrinin kilit taşlarından oluşturulan güvenlik sistemine hayranlıklarını ifade eden heyet üyeleri daha sonra Aksaray Müzesini ziyaret etti. Ünlü Aksaray Malaklı Köpeği ile fotoğraf çektiren büyükelçiler müze içerisinde yer alan arkeolojik eserleri inceleyerek bilgi aldı. 

Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov Ihlara Vadisi'nin doğasına hayran kaldığını vurguladı. Tcholakov, "Aksaray'ın misafirperverliğinden çok mutlu olduk. Biz burada köprü vazifesi görüyoruz. Sadece turizm anlamında değil, diğer konularda da bağlantı kurup Aksaray'ın tanıtımına katkı sağlayacağız. Ihlara Vadisi'nde kendimizi bam başka bir dünyada bulduk. Doğasıyla, tarihiyle ve coğrafyasıyla çok farklı bir yer. Türkiye doğa harikası ve cennet gibi bir yer. Burayı gördüğüm için çok mutluyum."

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand da Ihlara Vadisi'nin inanılmaz bir yer olduğunu söyledi.

İlk defa Ihlara Vadisi'ni gezdiğine değinen Farazmand, "Bizlere bu güzel geziyi düzenledikleri için Aksaray Valiliğine teşekkür ediyorum. Burada değişik medeniyetleri aynı anda yaşıyor gibiyim. Bu bölge tarihin çeşitli dönemlerine ait izler barındırıyor." dedi.

Aksaray Valiliğinin ev sahipliğinde kente gelen büyükelçi ve diplomatlar ile ailelerinden oluşan 57 davetli son olarak  Sultanhanı İlçesini ziyaret etti.  Sultanhanı Kervansarayı önünde misafir heyeti eşi Emine Aydoğdu ile karşılayan Vali Hamza Aydoğdu yakından ilgilendiği büyükelçi ve diplomatlarla birlikte Mehter gösterisi ve Halk oyunları gösterilerini izledi. 

-Geziler içerisinde en iyisi Aksaray’dı

Kervansarayı gezen heyet üyeleri ile akşam yemeği programında bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım Kültür İşleri Genel Müdür Yardımcısı Umut Acar kurum olarak Türkiye'nin 3-4 yerine değişik gruplarla ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi. Acar, Aksaray ziyaretlerinin en iyi program olduğunu belirtti.  Uganda'nın Ankara Büyükelçisi Stephen Mubiru  da yaptığı konuşmasında katıldıkları geziler içinde en iyisinin Aksaray gezisi olduğunu söyledi. 

Mubiru konuşmasında; “Burada çok iyi karşılandık ve misafir edildik. Bireysel olarak da tekrar Aksaray'ı ziyaret edeceğim."diye konuştu Vali Hamza Aydoğdu ise yaptığı konuşmasında; kenti ziyarete gelen tüm büyükelçi ve diplomatlar ile ailelerine teşekkür ederek İnsanların karşısındakilere elinde ne varsa onu verebileceğini söyledi. 

- Aksaray'ın sevgisini, samimiyetini ve bütün güzelliklerini bulaştırdık

Vali Aydoğdu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mutluluk nedir? Mutluluk bir Vali için tecrübeli bir Genel Müdürün en güzel gezimizi Aksaray’a yaptık demesidir. Mutluluk, 40 ülkenin en kıdemli büyükelçisinin en samimi en içten gezimiz Aksaray da oldu demesidir. İnsan karşıdakine olanı verir. Kendinde olanı verir. Eğer sizde hoşgörü, merhamet, sevgi ve misafirperverlik yoksa sizin tarihinizden, kültürünüzle bunları bir araya getiremiyorsanız karşıdaki insanlara bunu veremezsiniz. Ben umut ediyorum ki Aksaray’dan başlayan bu samimiyet virüsü 870 milyondan başlayarak bütün dünyayı istila edecektir. Bugün kişisel ve kurumsal olarak Aksaray'ın gurur günü. Sevgi bulaşıcıdır önce sevene bulaşır. Bugün biz size Aksaray'ın sevgisini, samimiyetini ve bütün güzelliklerini bulaştırdık.” diye konuştu.

-Yaşadığımız en güzel gündü tekrar Aksaray’a geleceğiz

Konuşmaların ardından duygu ve düşüncelerini ifade eden büyükelçilerden Letonya Büyükelçisi Sn.Peteris Vaivars; “Aksaray’a daha önce gelmiştim. Onun için sıkılarak geldim. Bu sefer gerçek mücevheri gördüm. Bundan sonra gönüllü fahri elçinizim”dedi.

Düzenlenen programla kentin güzelliklerini gezerek görme fırsatı bulduklarını ifade eden Pakistan Elçiliği Müsteşarı Abbas Sarwar Qureshi; “Yaşadıklarımı anlatacak kelime bulamıyorum. Burada sevgi ve kardeşliği gördüm. Tüm misafirlerimi Aksaray’a göndereceğim”dedi. İran Büyükelçisi Mohammed Farazmand ise Aksaray ziyaretlerinde Aksaray’ın gerçek bir medeniyetler şehri olduğunu gördüklerini kaydetti. Bulgaristan Büyükelçisi Anguel Tcholakov ise Türkiye’de bir yıldır görev yaptığını Aksaray ziyareti için şunları söyledi. “Türkiye’ye geleli bir yıl oldu. Yaşadığım en güzel gün bugündü. Bu günü hiç unutmayacağım. Yine gelmek isterim’diye konuştu. Aksaray’a ikinci kez geldiğini ifade ederek gerçek olanını bugün gördüğünü vurgulayan Guatemala Büyükelçisi Sn.Jairo David Estrada Barrios ise; “Misafirperverliğinize ve yemeklerinize bayıldım. Dışişleri müsaade ederse elçiliği Aksaray’a açmak isterim” diye konuştu. Malta Büyükelçisi Sn.Theresa Cutajar’da  “Kalbinizi bize açtınız. Sabahleyin ‘hoş geldiniz’ dediğinizde bize o sıcaklığı hissettirdiniz. Çok teşekkür ediyorum’ dedi.

-Guetamala Büyükelçisi Jairo David Estrada ise Aksaray programına katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek;  gördükleri yakın ilgi ve misafirperverlikten dolayı Vali Aydoğdu’ya teşekkür etti. Estrada; “Dışişlerimiz müsaade ederse Büyükelçiliğimizi Aksaray’a taşımak isteriz”dedi.

 

Büyükelçi ve diplomat grubunun rehberliğini yapan Özay Onur’da; “Yirmi yıldır bu işi yapıyorum. Benim için en iyi tur oldu. Sıcaklığı ve samimiyeti burada hissettik. Aksaray’ın güzelliklerini özel bir programla misafirlerimize yaşatan sayın Valimize kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımız ve tüm ekiplerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ziyaret programı Vali Aydoğdu ile Belediye Başkanı Solak’ın Büyükelçi Mubiru'ya, Sultanhanı Kervansarayı maketini vermesinin ardından sona erdi. Vali Aydoğdu, büyükelçi ve diplomatlardan oluşan heyet üyeleri ile Sultanhanı Kervansarayı önünde hatıra fotoğrafı çekinerek misafir heyet üyelerini Aksaray’dan uğurladı. 

 


Anahtar Kelimeler: Ülkenin Büyükelçileri Aksaray’

TÜBİTAK Projeleri Sergisi açıldı

IHLARA VADİSİ CAM TERAS ADRENALİN VE GÖRSEL ŞÖLEN SUNMAYA HAZIRLANIYOR

ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDE SEVGİ, DAYANIŞMA VE EMPATİ İLE ZORLUKLAR BİRLİKTE AŞILIYOR

ATSO HEYETİNDEN AĞAÇÖREN, SARIYAHŞİ VE ORTAKÖY’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ

AKSARAY BELEDİYESİNDEN EMEKLİLERE ÜCRETSİZ KUAFÖR HİZMETİ

AKSARAY BELEDİYESİNDEN 23 NİSAN’A ÖZEL ÇOCUK ŞENLİĞİ

ATSO ÜYELERİ TÜYAP’TA YAPI FUARINA KATILDI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.