2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı

2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu; "Yunus Emre’nin sevgisini, Yunus ve Tapduk Emre Diyarı Aksaray dan bütün Türkiye ve dünyaya duyurmaya çalışıyoruz.

UNESCO tarafından 2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilirken, etkinlikler kapsamında Aksaray Valiliği, Yunus Emre’nin sevgisini, memleketi Aksaray’dan bütün Türkiye ve dünyaya duyurmaya çalışıyor.

Büyük Türk düşünürü, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı nedeniyle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilerek, anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelge ile Yunus Emre’nin dünya beşeriyetinde ortak bir değer olarak takdim edilmesi amacıyla 2021 yılının 'Bizim Yunus' olarak anılması, Yunus Emre'nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliği ile bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt genelinde ve yurt dışında bir kampanyanın tertiplenmesine karar verilmişti.

Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre’nin türbesinin bulunduğu Aksaray’da da 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı etkinlikleri kapsamında çalışmalar Aksaray Valiliği’nce yürütülüyor.

Yunus Emre’nin evrensel bir dili olduğunu belirten Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, “Yunus Emre’nin evrensel dili içerisindeki en önemli öğelerden biriside sevgi. İnsanları ötekileştirmeden varoluşlarına saygı duyarak sevmek ve bu sevgi dilinin bütün dünyaya hakim olması için 2021 yılı UNESCO ve Cumhurbaşkanlığımızca Yunus Emre ve Türkçe yılı ilan edildi” dedi.

Yunus Emre ve hocası Tapduk Emre’nin türbesinin Aksaray’da olduğunu vurgulayan Aydoğdu, “Yunus Emre ve Türkçe yılı etkinlikleri vesilesiyle türbeleri Aksaray’da olan Yunus Emre ve hocası Tabduk Emre’nin türbelerini restore etmek için işlemlere başladık. Mayıs ayı itibariyle bu restorasyonları bitirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

-“Yunus Emre için söyle”

Aksaray’ın Yunus Emre ve Türkçe yılı etkinlikleri kapsamında birçok projeye ev sahipliği yapacağını belirten Vali Aydoğdu, şunları ifade etti:

“Aksaray Valiliği olarak Yunus Emre ve Türkçe yılı ile ilgili bir çok etkinlik düzenleyeceğiz. Bu çalışmalardan birisi de “Yunus Emre için Söyle” parçasını Aksaray’da 49 turistik ve tarihi mekanda, sanatçılar eşliğinde dile getirirken, Yunus Emre’mizin sevgisini Aksaray dan bütün Türkiye ve dünyaya duyurmaya çalıştık. Çok güzel bir ürün ortaya çıktığını düşünüyorum ve bu vesileyle emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Yunus Emre’nin evrensel düşüncesinde insan merkezli sevgi, hoşgörü anlayışının hakim olduğunu kaydeden Vali Aydoğdu; “Gerçekten sevgi çok önemli. Kâinatın yaratılış sebebi de sevgidir. Sevginin olduğu yerde önyargı, ötekileştirme, ayrıştırma ve şiddet olmaz. Bugün toplumların yaşadığı bütün hastalıkların çözümü sevgidir. Onun için sevgiyi bir hal dili haline getirip Yunus Emre’nin de dediği gibi Yaratılanı severiz yaratandan ötürü düsturunu kendi hayatımıza düstur edinerek Aksaray’dan bütün Türkiye ve dünyaya bir sevgi dilini göndereceğiz” diye konuştu.

Vali Hamza Aydoğdu’nun da yer aldığı bir çok ünlü sanatçı tarafından seslendirilen güftesi Yunus Emre’ye ait olan ‘Gel Gör Beni Aşk Neyledi’ tasavvuf eseri, Vali Hamza Aydoğdu ve bir çok sosyal medya hesaplarından paylaşılırken yapılan çalışma büyük beğeni topladı.



  • BIST 100

    9293,99%2,90
  • DOLAR

    34,48% 0,06
  • EURO

    36,42% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2953,86% 0,65
  • Ç. ALTIN

    4949,95% 0,45

HABERLER

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.