200 YIILIK OSMANLI DÖNEMİ ESERİ KARASU KÖPRÜSÜ RESTORE EDİLEREK AKSARAY KÜLTÜR MİRASINA KAZANDIRILIYOR

BAŞKAN DİNÇER; “BÖLGEMİZİN TARİHİ YAPISINI KORUMAK VE GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

HABER 15.05.2024 19:50:00
200 YIILIK OSMANLI DÖNEMİ ESERİ KARASU KÖPRÜSÜ RESTORE EDİLEREK AKSARAY KÜLTÜR MİRASINA KAZANDIRILIYOR

 


Aksaray-Konya-Niğde yol ayrımında Karasu Deresi üzerinde bulunan tarihi köprü aslına uygun olarak restore edilerek Aksaray kültür envanterine kazandırılıyor. Zaman içerisinde sel felaketlerinde zarar gören köprü yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ayağa kaldırılacak.

Osmanlı dönemine ait karasu köprü Yaklaşık olarak 13,50 metre uzunluğunda. Köprünün büyük kemer açıklığı 3,80 metre, küçük kemer açıklığı ise yaklaşık 2,40 metredir. Köprü genişliği ise 4,26 metredir. Kesme taş ve moloz taş malzemeden inşa edilmiştir. 

Karasu köprüsünde yapılacak restorasyon çalışmalarına ilişkin Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer şu görüşlere yer verdi. “Ecdat yadigârı tarihi camilerimizi, türbelerimizi, konaklarımızı, çeşmelerimizi, köprülerimizi ve diğer tüm tarihe şahitlik etmiş mekânlarımızı aslına uygun ederek gelecek kuşaklara taşınmasına özen gösteriyoruz.

Aksaray’ın kendisine has tarihi ve kültürel zenginliklerini bu tür projeler ve yatırımlarla günümüzden gelecek nesillere taşımak adına elimizden geleni yapıyoruz. Bölgemizin tarihi yapısını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

1863 tarihinden önce yapılan Karasu köprüsü Aksaray’da meydana gelen taşkın sonucu tamamen yıkılmış ardından 1863 yılında yeniden inşa edilmiştir. Konya Valisi Ferid Paşa (1889-1902) Aksaray’a yaptığı bir seyahat esnasında köprünün olduğu yoldan geçmiştir. Mevcut Köprü 1863 yılında inşa edilmiştir.
 


KİTAP KONAKLARINDA SINAV YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR ÖĞRENCİLER SESSİZ VE NEZİH ORTAMDA SINAVA HAZIRLANIYORLAR

YAPILAN PEYZAJ ÇALIŞMALARI İLE AKSARAY BİR BAŞKA GÜZEL

AKSARAY BELEDİYESİ ANIZ VE ORMAN YANGINLARINA KARŞI VATANDAŞLARI UYARIYOR

YAZ SICAKLARINDAN BUNALANLARIN ADRESİ MİLLET BAHÇELERİ VE PARKLAR OLDU

IHLARA CAM TERAS VE KAFETERYA BAYRAMDA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

ATSO BAŞKANI KOÇAŞ VATANDAŞLARI SİGORTA ACENTA TERCİHLERİ KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU

BELEDİYE EKİPLERİ KURBAN BAYRAMI İÇİN TEDBİRLER ALDI

  • BIST 100

    10680,91%1,85
  • DOLAR

    32,82% 0,06
  • EURO

    35,21% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2455,06% 1,26
  • Ç. ALTIN

    3954,72% -0,04

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.